Potrivit proiectului cei 500 de lei vor fi acordaţi unei persoane pentru o perioadă de cel mult şase luni, începând cu data concedierii. Cei care solicită acest ajutor trebuie să aibă o vechime în muncă de minim şase luni. Pentru această sumă nu vor fi plătite impozite și contribuții sociale. Cererile pentru compensație vor trebui depuse de persoana concediată la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, în termen de 30 de zile de la data încetării contractului de muncă.
De asemenea, de curând Ministerul Finanţelor a transferat ANSVSA 40 de milioane de lei, pe lângă cei 160 de milioane de lei prevăzuţi în rectificarea bugetară, pentru despăgubirea crescătorilor de porci afectaţi de pesta porcină africană.
Astfel, bihorenii care au avut de pierdut din cauza pestei porcine africane cât şi pentru combaterea răspândirii virusului și a căror animale au fost sacrificate vor putea fi despăgubiți. În Bihor, peste 1.000 de porci din 26 de focare au fost sacrificați. Localnicii din comuna Abrămuţ sunt printre cei mai afectați.
Atenţionări
Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) avertizează crescătorii de oi și/sau de capre asupra pericolului pestei micilor rumegătoare, boala care impune sacrificarea oilor și caprelor. Fermierii sunt atenționați să nu cumpere niciun animal sau vreun produs animal din Bulgaria, țară unde au fost depistate, în această vară, focare ale pestei micilor rumegătoare.
În cazul animalelor sau produselor din România, este indicat ca veterinarii să fie anunțați de fermieri despre orice achiziţie sau mişcare de animale și/sau produse, astfel încât pericolul să fie eliminat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!