Cuvântul rectorului Universității Emanuel, păstorul Paul Negruț e ascultat cu sfințenie de mii și mii de credincioși. În aceste momente de cumpănă, păstorul ne vorbește despre cum să petrecem sărbătoarea Învierii în izolare și distanțare socială.
„Celebrăm Săptămâna Patimilor Mântuitorului altfel. Lumea în care am trăit până la începutul lui martie a dispărut. Ne-am trezit peste noapte într-o altă lume în care s-au schimbat împrejurările, vocabularul. Cuvinte noi au intrat în uzanța noastră zilnică: mănuși, măști, dezinfectare, autoizolare, izolare, carantină, contaminați, contacți, decedați. Și toate acestea datorită unui cuvânt care a intrat în vocabularul nostru: Noul Corona Virus.Datorită acestuia, corectitudinea politică are alt slogan: distanțare socială sau stați acasă. A dispărut spațiul public cel în care până mai ieri aveam bucuria să stăm în grupuri mai mari sau mai mici, dintr-o dată a devenit pustiu”. Pastorul vorbește dspre distanțarea politicienilor, a oamenilor de afaceri, a profesorilor de elevi, a prietenilor. „Pentru că celălalt a început să devină periculos. Nu știm de unde vine și ce poartă!”, e explicația lui Paul Negruț.
Pastorul constată că în această lume a distanțărilor „familia devine fortăreața în care ne protejăm”. Dar nu toți cei care stau acasă se bucură de același confort. „Cum să ne trăim viața acasă? Devine casa pentru noi o pedeapsă sau o oportunitate? În această săptămână, a patimilor vă invit să mergem cu Mântuitorul și să intrăm într-o casă, în Betania. Să surprindem frumusețea unei seri într-o casă în Betania. Evangheliile relatează despre acest eveniment. «Pe când ședea Isus la masă în casa lui Simon Leprosul a venit o femeie cu vas de alabastru care avea mir de nard curat, care era foarte scump și după ce a spart vasul a turnat mirul pe capul lui Isus. Evanghelistul Ioan spune despre același moment. «Cu șase zile înainte de Paște, Isus a venit în Betania unde era Lazăr care fusese mort și pe care îl înviase din morți. Acolo i-au pregătit o cină. Marta slujea, iar Lazăr stătea la masă. Maria a luat un litru cu mir de nard curat de mare preț a uns picioarele lui Isus și i-a șters picioarele cu părul ei și mirosul mirului s-a răspândit în casă”.
Păstorul atrage atenția că Evangheliile surprind patru persoane deosebit de importante: Simon Leprosul, Lazăr, Maria, Marta, care sunt în casă cu Isus. „Dacă ne uităm la fiecare personaj putem intui cum și-au petrecut seara. Mai întâi, gazdă e Simon Leprosul. Acest om a fost infectat cu virusul leprei, a trebuit să plece de acasă, a fost izolat, a stat în carantină, a stat pe câmp. Un om respins, un om izolat, care știa ce înseamnă să fii respins de ceilalți. E la masă cu Mântuitorul care experimenta și el respingerea crescândă a mai marilor vremii. În seara aceea, doi oameni înțeleg ce înseamnă ură, ce înseamnă să fii văzut ca o primejdie, ca o ciumă. Și totuși stau la masă împreună”.
Lazăr e următorul personaj asupra căruia se oprește păstorul, cel despre care spune că știe ce înseamnă să treci prin valea umbrei morții, care a suferit de o boală galopantă și a fost înviat de Isus a patra zi după ce a fost îngropat. „El știe despre ce a vorbit Isus când a spus: mă duc să vă pregătesc un loc. Să nu vi se tulbure inima. Să aveți credință în Dumnezeu. Să avezi credință în mine! În casa Tatului Meu sunt multe locașuri. Lazăr știa cum e în lumea aceasta și cum e în cealată. Și stă cu Isus. Oare cum au vorbit despre lumea aceasta și despre lumea cealaltă?”, se întreabă retoric Paul Negruț.
Marta, explică păstorul, e gazda perfectă, care e împlinită când slujește, care nu-i cere nimic lui Isus. E cea care te face să te simți bine în casă. Maria e diferită de ceilalți, e meditativă, tăcută și în mână are un vas de alabastru, o comoară. „Erau vase sigilate. Purtau în ele parfum de o valoare extraordinară. Sparge vasul și toarnă tot parfumul pe trupul lui Isus. Și când cei din casă întreabă de ce s-a făcut o asemenea risipă? Nu putea fi vândut acel parfum și să fie ajutați cei săraci?, domnul Isus spune: «Ea a făcut un lucru frumos. A făcut acest lucru la vremea ce urmează, în vederea îngropării mele. Pe săraci îi aveți întotdeauna cu voi, dar pe mine nu mă aveți». Maria a sesizat momentul unic în care putea să sublinieze adorarea ei pentru Domnul. Toate acestea într-o casă. Cum va fi casa mea, cum va fi casa ta în sărbătoarea aceasta? Ce-i vei oferi Mântuitorului? Ce le vei oferi celorlalți? Va fi casa ta, casa mea plină de frustrări, de nemulțumiri, de tensiuni, dominată de dorința de a evada din casă? Sau vom face din casa asta un colț de Rai? La noi acasă, cu Mântuitorul oferim ce avem mai frumos: creativitate, generozitate, dragoste, adorare, închinare pentru cel care a venit în lumea nostră să ne scoată din izolare. «Veniți la mine toți cei trudiți și împovărați și eu vă voi da odihnă pentru sufletele voastre», spune Mântuitorul. În lumea noastră, toți am vrea să ne scăpăm de cei trudiți și împovărați, să ne înconjurăm de cei care au resurse, care nu ne cer nimic, ci ne oferă. Singurul care-i cheamă pe cei trudiți, pe cei izolați, pe cei suferinzi, pe cei care sunt în lumea aceasta victime. Pentru că a venit în lumea noastră să o facă mai frumoasă și apoi să ne pregătească pentru lumea gloriei. În această atmosferă vă dorim binecuvântarea lui Dumnezeu. În Sărbători frumoase, acasă!” e mesajul pastorului.
Trimite articolul
XNu staţi cu Simonii Covid19.
Credinţa este o luptã cu rãul, pentru a face bine.
Frumos
Popi – Pastori – Politicieni, formula letală pentru România ultimilor 30 de ani !
Foarte bun mesaj. Dumnezeu ne vorbește, bine ar fi să luăm aminte!