Aceasta variază de la patru la șase săptămâni, în funcție de rit și de loc. În Biserica Ortodoxă și Greco-Catolică, Postul Crăciunului începe în 15 noiembrie și se va încheia în 24 decembrie. În schimb, Conciliul Tridentin a reglementat pentru Biserica Romano-Catolică timpul Adventului ca perioadă de patru săptămâni în vederea pregătirii pentru Crăciun.
[eadvert]
Una din cele mai importante sărbători din perioada Postului Crăciunului este Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.
Postul Crăciunului, unul dintre cele patru mari posture rânduite de Biserica Ortodoxă și Greco-Catolică, este de asprime mijlocie, fiind considerat un post al bucuriei. Astfel, dincolo de abținerea de la mâncărurile „de dulce” și alte renunțări, Biserica propune un program liturgic în care un loc special îl ocupă colindele tradiționale. În cele 40 de zile, creștinii sunt chemați să renunțe la carne, brânză și ouă, iar în zilele de miercuri și vineri sunt îndemnați să consume mâncăruri fără ulei și vin. Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri, Biserica Ortodoxă și Greco-Catolică sărbătorește vreun sfânt mare, credincioșii pot consuma vin și ulei, iar dacă există o sărbătoare marcată cu roșu, atunci, este dezlegare la pește.
În zilele de marți și joi, preoții dau dezlegare la untdelemn și la vin, iar în zilele de sâmbătă și duminică, până în 20 decembrie, este dezlegare la ulei, pește și vin. În Ajunul Crăciunului, credincioșii sunt chemați să țină post negru. Cum însă postul nu este doar despre ceea ce mâncăm, ci și despre ceea ce spunem, despre bunătate, iubire, iertare și curățare.
Preoții îi îndeamnă pe credincioși să vadă partea pozitivă a acestei lupte spirituale, nu pe cea restrictivă.
„În perioada Postului noi trebuie să facem foarte multe abținerei – o abținere de la alimente și de la alte bucurii. Dacă considerăm postul ca pe un act liturgic, ca pe o jertfă, ca pe un răspuns pe care noi îl dăm lui Dumnezeu, dacă-l adresăm Mântuitorului Cristos care ne-a învățat să postim, căci el a postit 40 de zile și 40 de nopți în pustie, înainte de pătimirile sale, vom înțelege că e atât de mică restricția sau jerfta pe care o facem noi, după ce simțim gustul postului și deplinătatea lui (când postul de bucate este unit cu postul de păcate și este încununat cu faptele bune, faptele de milostenie. Această perioadă este rânduită de Biserică pentru o pregătire a noastră deosebită, așa cum se pregăteau catecumenii, cei care primeau botezul. Ei trebuiau să postească și ei și să se obișnuiască cu viața spirituală a Bisericii, nu doar cu învățătura ei, pentru că erau instruiți, dar erau și educați, întreaga comunitate postind împreună cu ei. Iată de ce a fost stabilită o perioadă de 40 de zile înainte de întruparea Domnului, căci ea ne pregătește pentru bucuria Întrupării. Prin fapte, să încercăm în fiecare zi să ne apropiem de Marele Praznic”, a spus ÎPSS Laurențiu, mitropolitul Ardealului, despre Postul Crăciunului.
Sărbători cu dezlegare la peşte, vin şi untdelemn
21 noiembrie – sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică
– 30 noiembrie – sărbătoarea Sfântului Andrei
– 6 decembrie – sărbătoarea Sfântului Nicolae
– 13 decembrie – sărbătoarea Sfântului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei
– 18 decembrie – sărbătoarea Sfântului Daniil Sihastrul
Trimite articolul
Xoamenii sunt chemați la bunătate, iubire, iertare și curățare, TOATA VIATA, nu din 15 noiembrie până în 24 decembrie! #vaisamar
,,Bunătate, iubire, iertare și curățare”
Acestea sunt valori care ar trebui să ne caracterizeze în toate zilele și în toată viața noastră. Din păcate, acestea sunt valori care s-au pierdut, alături de multe alte valori spirituale pozitive. Educarea spre nici un fel de abțineri și rețineri, tupeul în detrimentul ponderării, ambiția prioritară modestiei, graba contrară răbdării, dreptatea mult declasată de minciună și impostură, au creat un om nou.
-
Stai linistit ca niciodata nu au fost mai buni. Doar ca acum sunt mai vizibili si mai vocali. Prostia e nepieritoare si endemica, ca o buruiana si este absolut imposibil de eradicat! Iar bisericile sunt foarte eficiente in a-i indobitoci si mai tare! Ca fapt divers: ce sanse de a avea o natie educata putem avea, daca am avut presendite un cizmar (maretul carmaci), iar acum o sa avem posibil prim-ministru pe un troglodit care si-a luat Bac-ul la 30 si ceva de ani (nu ca mi-ar fi rusine nici cu gangavul borfas actual)?
@Oradean. Aveți dreptate; prostia a devenit nepieritoare și endemică în Romania. Acesta este motivul pentru care devenim din ce în ce mai izolați, pentru că națiile cu cap se delimitează de cetățenii romani.
Cum ai devenit mai vizibili și mai vocali? E simplu: au fost lăsați, pentru că oamenii normali sunt, sau au devenit minoritari.
Cand ai o viață, e foarte greu să porți un război continuu. Este obositor, stresant și epuizant. Soluția cea mai simplă este ignorarea nesimțiților sau emigrarea – soluția finală. Cați dintre noi pot merge pe soluția radicală?
Sectorul cel mai vinovat este familia, care nu face educație deloc, sau face pseudoeducație (încurajarea tupeului, nesimțirii și răutății), urmează sectorul de învățămant în care este nepăsare și nu se promovează meritocrația în randul tinerilor, iar apoi instituțiiele statului, care formează incorpore ,,statul paralel”, în sensul că toți angajații lucrează doar pentru ei, nu pentru cetățeni (excepțiile practic nu contează). Sărbători fericite și doamne-ajută la toată lumea.