Veşti bune pentru intreprinderile din România. „Comisia Europeană a autorizat introducerea schemei de ajutor propusă de statul român, menite să ofere un sprijin financiar de până la 500.000 de euro intreprinderilor care se confruntă cu dificultăţi de finanţare, în contextul actualei crize economice”, potrivit unui comunicat de presă al CE, publicat vineri.
Potrivit schemei de ajutor, autorităţile pot să acorde ajutoare de până la 500.000 euro, până la 31 decembrie 2010.
CE consideră că schema îndeplineşte condiţiile din Cadrul temporar pentru măsurile de ajutor de stat de sprijinire a accesului la finanţare în contextul crizei financiare şi economice, adoptat de Comisie, deoarece este limitată în timp, respectă pragurile relevante şi este destinată doar intreprinderilor care nu se aflau în dificultate la 1 iulie 2008. „Schema de ajutor de stat va contribui la înlăturarea dificultăţilor cu care intreprinderile din România se confruntă fără o distorsionare semnificativă a pieţei. Datorită colaborării excelente cu autorităţile române, Comisia a putut aproba schema rapid”, a declarat Neelie Kroes, comisarul european pe concurenţă.
Ajutor de stat
Ministerul Intreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri (MIMMCMA) a elaborat schema pe baza normelor prevăzute în Cadrul temporar pentru măsurile de ajutor de stat de sprijinire a accesului la finanţare în contextul crizei financiare şi economice şi, în special, a condiţiilor privind valoarea limitată compatibilă a ajutorului.
Ajutorul de stat poate fi acordat sub formă de sume nerambursabile, împrumuturi în condiţii preferenţiale, subvenţii de dobândă, garanţii sau eşalonarea creanţelor deţinute de stat fără perceperea de dobânzi.
Schemea de ajutor propus de MIMMCMA se aplică tututor operatorilor economici, exceptând operatorii economici cu activitate în sectorul de pescuit, acvacultura şi producţiei primare de produse agricole.
Potrivit proiectului, ajutoarele pe care operatorii economici le-ar primi nu se referă şi la ajutoare pentru export şi nu favorizeaza utilizarea produselor naţionale în detrimentul produselor din import.
Potrivit proiectului, aceste ajutoare de stat ar consta, în principal, în: ajutoare sub formă de sume nerambursabile; împrumuturi în condiţii preferenţiale; subvenţii de dobândă; garanţii; eşalonarea creanţelor deţinute sau preluate de autorităţile publice, pentru a fi recuperate, fără perceperea de dobânzi pe întreaga perioadă de eşalonare.
Pentru aceste ajutoare sunt disponibili 220 de milioane de euro de care ar putea beneficia 1.000 de operatori economici.
Dan Birta
Citiți principiile noastre de moderare aici!