Din 1 aprilie 2019, fermierii vor beneficia de un ajutor de 250.000 de euro pentru fermele de creștere a porcilor. Acest ajutor este acordat prin submăsura 5.1 – Sprijin pentru investiții în acțiuni preventive menite să reducă consecințele dezastrelor naturale, evenimentelor adverse și catastrofale. Submăsura 5.1 este destinată prevenirii și limitării răspândirii pestei porcine africane (PPA) prin finanțarea investițiilor de modernizare a fermelor de suine din punct de vedere al biosecurității.
Beneficiari
În situația în care solicitantul a accesat un proiect de investiții de înființare ferme de creștere suine prin sM4.1, trebuie prezentat sistemul de biosecuritate existent. Prin sM5.1 se vor deconta elemente/echipamente/sisteme de biosecuritate noi, superioare din punct de vedere al caracteristicilor și performanțelor celor existente sau se vor înlocui elemente/echipamente /sisteme de biosecuritate existente, daca acestea sunt uzate.
Astfel, solicitantul va prezenta, în cadrul Studiului de fezabilitate, un tabel comparativ în care să fie prezentate caracteristicile funcționale și tehnice ale elementelor/echipamentelor/sistemelor de biosecuritate existente față de cele care se vor achiziționa prin proiect.
Solicitanţii eligibili pentru sprijinul acordat prin submăsura 5.1- beneficiari privați sunt: fermieri, cu excepția persoanelor fizice neautorizate, cooperative -cooperativele agricole și societățile cooperative agricole, grupuri de producători, constituite în baza legislației naționale în vigoare care deservesc interesele membrilor.
Un solicitant, respectiv beneficiar, după caz, poate obține finanțare nerambursabilă din FEADR și de la bugetul de stat pentru mai multe proiecte de investiții depuse pentru măsuri ori submăsuri din cadrul PNDR 2014-2020, cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții: respectarea condițiilor de eligibilitate ale acestuia și a regulilor ajutoarelor de stat, respectiv a celor de minimis, după caz, nu sunt create condițiile pentru a obține în mod necuvenit un avantaj şi prezentarea dovezii cofinanțării private a investiției, prin extras de cont și/ sau contract de credit acordat în vederea implementării proiectului, prin deschiderea unui cont special al proiectului în care se vireaza/depune minimum 50% din suma reprezentând cofinanțarea privată, disponibilul din acest cont fiind destinat plăților efectuate de solicitant în vederea implementării proiectului, după caz. În cazul în care dovada cofinanţării se prezintă prin extras de cont, acesta va fi vizat şi datat de instituția financiară cu cel mult 5 zile lucrătoare înainte de data depunerii la CRFIR și va fi însoțit de Angajamentul solicitantului (model afișat pe site www.afir.info) că minimum 50% din disponibilul de cofinanțare privată va fi destinat plăților aferente implementării proiectului. AFIR va verifica cheltuielile în extrasul de cont depus la dosarul aferent primei tranșe de plată.
În cazul depunerii unei solicitări pentru mai multe proiecte, solicitantul/ beneficiarul, după caz, trebuie să dovedească existența cofinanțării private pentru proiect sau după caz, cumulat pentru toate proiectele. În cadrul aceleiași submăsuri, un beneficiar poate solicita finanțare pentru unul sau mai multe proiecte, cu respectarea condițiilor de eligibilitate.
Beneficiarii programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție nu pot accesa simultan alt ajutor de stat, ajutor de minimis și nu pot accesa sprijin prin PNDR 2014-2020, pentru aceleași măsuri reglementate de prezenta lege. Verificarea respectării acestei condiții se va realiza dupa intrarea în vigoare a actului normativ.
Solicitanţii vor ataşa cererii de finanţare document eliberat de Direcţiile Agricole Judetene (DAJ-uri) care să ateste dacă au beneficiat sau nu de alte ajutoare naţionale pentru ferme de crestere suine, în domeniul biosecurității.
Criteriile de selecţie
Evaluarea proiectelor se realizează lunar pentru proiectele care au un punctaj estimat (autoevaluare/ prescoring) mai mare sau egal decât pragul de calitate lunar menționat în anunțul licitației depunerii de proiecte. Pentru această submăsură pragul minim este de 40 de puncte și reprezintă pragul sub care niciun proiect nu poate intra la finanţare. Cererile de finanţare care au punctajul estimat (auto‐evaluare/ pre‐scoring) mai mic decât pragul de calitate lunar nu pot fi depuse în luna respectivă, sistemul on-line nepermițând încărcarea Cererii de finanțare, acestea putând fi depuse în luna în care punctajul estimat este mai mare sau egal cu pragul de calitate respectiv.
Pragurile de calitate lunare pentru sesiunea 2019 sunt: 90 de puncte pentru perioada 01.04.2019 – 30.04.2019, 80 de puncte pentru perioada 01.05.2019 – 31.05.2019 şi 40 puncte pentru perioada 01.06.2019 – 30.06.2019.
Citiți principiile noastre de moderare aici!