JB- Cum aţi caracteriza anul 2013 pentru Federaţia Patronilor Bihor, domnule preşedinte?
I.L.- Un an al împlinirilor majore pentru organizaţia noastră. Cei 23 de ani şi-au pus amprenta pe mediul de afaceri bihorean, FPB impunându-se ca un lider incontestabil al mişcării patronale şi ca o portavoce a problemelor cu care acesta se confruntă, demnă de luat în considerare. Practic, la această oră funcţionăm ca o instituţie indispensabilă pentru companiile bihorene care se confruntă cu situaţii pe care nu le pot rezolva singure. Mai mult, în ultimii trei ani ne-am asumat rolul de catalizator al forţelor patronale din Regiunea N-V.
JB- Aţi găsit parteneri în rândul instituţiilor din judeţ pentru a juca rolul pe care vi l-aţi dorit în viaţa socio-economică a Bihorului?
I.L.- Pot spune fără rezerve că FPB se bucură la această oră de respectul şi dorinţa de colaborare pe care noi le-am acordat acestor instituţii. La loc de frunte se află Primăria Oradea, o instituţie model de cum trebuie să colaborezi cu mediul de afaceri. Sfârşitul de an ne-a găsit în faţa unei deschideri totale a preşedintelui Consiliului Judeţean, Cornel Popa, faţă de organizaţiile patronale dându-ne speranţa unei colaborări pe care până acum n-am găsit-o la această instituţie. Universitatea Oradea, Universitatea Partium, AJOFM ITM, OPC, Primăriile din Oşorhei, Aleşd, Salonta, Beiuş, Ştei, Marghita, Valea lui Mihai sunt doar câteva din instituţiile pe care le considerăm parteneri de nădejde. Am lăsat la urmă organizaţiile patronale din judeţul nostru pentru că am avut satisfacţia de a-i avea alături de noi la toate acţiunile importante care vizau mediul de afaceri bihorean. Camera de Comerţ Bihor, CNIPMMR, PISC şi chiar fratele nostru mai mic AFB au colaborat cu noi într-o alianţă unică în România. Concluzia e aceea că poate exista concordie atunci când trebuie să reprezinţi interesele mediului de afaceri.
JB- Vă simt fericit şi foarte încrezător de când v-aţi mutat în Cetate?
I.L.- Ştiţi ce mult a însemnat pentru Federaţie, pentru mine, materializarea zbaterilor noastre legate de acest proiect unic. Suntem primii locuitori ai Cetăţii Oradea, şi spun cu mândrie că meritam acest lucru, cu atât mai mult cu cât suntem reprezentanţii unor companii cu care Oradea, Bihorul se poate mândri şi care cu siguranţă îşi vor aduce aportul la însufleţirea unuia din cele mai importante obiective turistice şi culturale pe care le are judeţul nostru. Sunt încrezător pentru că acest Centru de Afaceri defineşte forţa mişcării patronale bihorene, care în mod ireversibil va influenţa dezvoltarea economică şi nu numai a judeţului şi cu siguranţă şi a regiunii din care facem parte.
JB- Care sunt planurile FPB pentru anul 2014?
I.L.- Împreună cu partenerii mei din Colegiul Permanent am elaborat strategia pentru prima parte a anului 2014, strategie ce urmăreşte implicarea profundă a FPB în viaţa companiilor private din Bihor. Lupta împotriva pieţei negre, din mai multe domenii economice, realizarea unor clustere (turism, exploatări forestiere, transport auto, construcţii), accesarea de fonduri europene, proiecte transfrontaliere, promovarea brandurilor bihorene sunt puncte importante ale acestei strategii.
JB- Premianţii anului 2013 în colaborarea cu mediul de afaceri?
I-L.- Primăria Oradea, prefectul Pop Claudiu, preşedintele Popa Cornel, ministrul Lucia Varga, conducerea AJOFM; ITM, parlamentarii Cseke Attila, Ioan Cupşa, Florica Cherecheş Szabo Odon, Ioan Roman, primarul Aleşdului, primarul de Oşorhei, conducerea AIO, a zonei metropolitane, consilierul municipal Bonchiş, consilierul judeţean Bogdan Manafu.
JB- O urare la cumpăna dintre ani?
I.L.- Să avem un an 2014 „ÎMPREUNĂ”.. căci numai împreună vom putea realiza lucruri deosebite!
Citiți principiile noastre de moderare aici!