Fie că a fost vorba de Champions League, World League, Campionatul Mondial sau Supercupa Europei. Bilanţ care îl propulsează în fruntea unei ierarhii neoficiale a arbitrilor de polo din lume. Despre cum a fost anul trecut şi planurile de viitor ale arbitrului orădean puteţi citi în interviul de mai jos.
JB: Cum a fost anul 2017 pentru arbitrul Adrian Alexandrescu?
Adrian Alexandrescu: Un an greu şi obositor, dar plin de satisfacţii. Am arbitrat finalele la toate competiţiile majore la care am fost delegat. Ce puteam să-mi doresc mai mult? Una dintre cele mai mari satisfacţii le-am avut în decembrie, la seminarul de arbitraj pe care l-am ţinut în Brazilia, când la finalul cursului cele 58-60 de persoane – arbitri, antrenori, preşedinţi de club, jucători – s-au ridicat şi m-au aplaudat. Mi-au picat bine şi cuvintele lui Ratko Rudic (n.r. – fost selecţioner al Braziliei), triplu campion mondial, care mi-a zis că nu a văzut o persoană atât de dedicată şi pusă la punct cu ceea ce înseamnă poloul. Te simţi apreciat şi împlinit din punct de vedere profesional.
JB: Care a fost cel mai greu meci arbitrat anul trecut?
A.A.: Semifinala Campionatului Mondial dintre Serbia şi Croaţia. A fost cel mai frumos meci din ultimii 10-15 ani, dar în acelaşi timp dificil de arbitrat. La primele trei atacuri am dat opt eliminări. Deşi meciul a început foarte tare, lucrurile s-au liniştit şi s-a terminat fără probleme. Polo adevărat! Chiar dacă a câştigat Croaţia, la final am fost felicitat pentru prestaţie de fostul poloist Vanja Udovicic, care acum este ministrul sportului din Serbia.
JB: Marele tău vis a rămas o finală masculină la Jocurile Olimpice?
A.A.: Da, este singurul obiectiv pe care îl mai am de atins. Sper să ajung şi la Jocurile Olimpice de la Tokio din 2020, şi vom vedea cum va fi.
JB: Un arbitru de fotbal câştigă la un meci din Liga 1 circa 1.000 de euro, iar cei delegaţi pe plan internaţional câteva mii de euro pe meci. Cu cât este remunerat un arbitru de polo la un meci din Superliga Naţională sau la un turneu „final six” de Champions League?
A.A.: Nu există termen de comparaţie, suntem departe de acele cifre. Pentru un meci în Superligă primim o sumă brută de 210 lei. În ceea ce priveşte turneul „final six” al Champions League, suma primită este de 600 de euro, plus cazare şi masă. Nu e niciun secret: în 2017, din arbitraj la polo am câştigat circa 18.000 de euro.
JB: Care e cel mai bun jucător de polo român pe care l-ai arbitrat? Dar cel mai bun străin?
AA: Cel mai bun român pe care l-am arbitrat este Cosmin Radu. În ceea ce priveşte poloistul străin, aş avea mai mulţi nominalizaţi. Ar fi Felippe Perrone (Barceloneta), Andrija Prlanovic (Szolnok), Sandro Sukno (Pro Recco) şi portarul maghiar Nagy Viktor (Szolnok).
JB: Ai arbitrat până acum în Europa, Asia, Australia, America de Sud și America de Nord, pe când și în Africa?
A.A.: Sunt niște tatonări pentru un curs de arbitraj în Africa de Sud, dar mai rămâne de văzut şi în funcţie de programul pe care o să-l am.
JB: Cu ce competiţii începi anul 2018?
A.A.: Am arbitrat deja în campionat, urmează la finalul săptămânii Cupa României. Pentru 24 ianuarie am fost delegat la semifinala LEN EuroCup dintre Ferencvaros şi Miskolc, prima manşă programată la Budapesta.
Citiți principiile noastre de moderare aici!