În vârstă de doar 22 de ani, Alex face parte din lotul celor 107 sportivi români care vor participa la Jocurile Olimpice 2024. Calificarea sa la Olimpiadă a fost decisă cu precădere de performanța realizată la Campionatul European din acest an, când a câștigat medalia de bronz a categoriei 90 kg. A fost prima medalie pentru judoul masculin românesc, după o pauză de opt ani. Precedenta medalie, tot de bronz, a fost obținută de Daniel Natea (CSM Sibiu), la CE 2016.
Alex George Creț este al patrulea judoka orădean participant la Jocurile Olimpice, după Alexandru Lungu (+100 kg) la Atlanta 1996, Claudiu Baștea (73 kg) la Atena 2004 și Dan Fâșie (66 kg) la Londra 2012. Cu excepția lui Sandu Lungu, care a fost pregătit de antrenorul Marius Vizer, actualul președinte al Federației Internaționale de Judo, Claudiu Baltea, Dan Fâșie și Alex George Creț au avut același antrenor, Emil Morar, vicepreședinte al Federației Române de Judo. Alex George Creț speră să ducă tradiția participării la JO la un nivel superior și să devină primul judoka orădean medaliat la Jocurile Olimpice. Vă prezentăm în continuare un interviu cu sportivul Alex George Creț.
Jb: Ce înseamnă această calificare pentru tine, pentru cariera ta?
Alex George Creț: Calificarea la Jocurile Olimpice a constituit o bucurie imensă pentru mine. Această performanță îmi dă mari speranțe pentru ceea ce urmează în viitor. Eu cred că această calificare reprezintă doar începutul carierei mele la acest nivel.
Jb: Ce ai simțit în momentul în care ai primit confirmarea oficială a calificării?
A.G.C.: Din punct de vedere matematic, obținusem calificarea cu aproape o lună înainte, dar mai existau unele temeri legate de anumite calcule, de posibilitatea, foarte puțin probabilă de altfel, de a fi devansat în rankingul mondial al categoriei. În ziua în care lista a fost afișată în mod oficial pe siteul Federației Internaționale de Judo, am simțit o mare ușurare, o mare liniște, știind că participarea este de acum sigură. Am putut să mă pregătesc în continuare în liniște, fără niciun fel de stres.
Jb: Cum se desfășoară o zi de muncă din viața campionului Alex George Creț?
A.G.C.: Mă trezesc dimineața, servesc micul dejun, după care am primul antrenament, de la ora 10:00. Sunt sută la sută motivat, sută la sută focusat, antrenamentul durând până la ora 12:00. Urmează apoi o oră și jumătate de recuperare după efort cu maseurul și kinetoterapeutul. În continuare, am un program de masă și odihnă. După amiază, de la ora 18:00, urmează al doilea antrenament, cu același program. Trebuie să mă ocup și de studiu, fiind student la Facultatea de Educație Fizică și Sport a Universității din Oradea. În general, pot să spun că aproape întreaga zi este dedicată pregătirii pentru judo.
Jb: Ești un sportiv de mare performanță. Cât la sută din rezultatele tale se datorează talentului și cât la sută muncii?
A.G.C.: Este o întebare bună. În opinia mea, cred că nivelul valoric la care am ajuns acum se datorează în proporție de 70 la sută muncii și doar 30 la sută talentului. Degeaba ești talentat, dacă nu depui o muncă asiduă și permanentă. Cu talentul merge până la un anumit nivel, mai mult la copii și la juniori. La nivel de seniori, doar talentul nu mai este suficient. Este nevoie de foarte multă muncă, depusă în continuu, fără sincope și de foarte multă seriozitate. Nu poți păcăli sportul și marea performanță, fără o muncă imensă nu poți performa, indiferent de talentul nativ.
Jb: Ce sentimente ai acum, când se apropie startul turneului olimpic?
A.G.C.: Sunt nerăbdător, abia aștept să mă văd acolo. Aștept începerea turneului și sunt pregătit să dau ce pot, pentru evoluții cât mai bune.
Jb: Ce obiectiv îți propui pentru prima Olimpiadă din cariera ta?
A.G.C.: Obiectivul și visul meu este să cuceresc o medalie olimpică. Acesta este cred eu, scopul suprem al fiecărui sportiv de performanță. Chiar dacă sunt tânăr și mă aflu la prima mea participare olimpică, vreau să profit la maximum de această șansă și să lupt pentru un loc pe podium.
Jb: Care consideri că sunt cei mai periculoși adversari, dintre cei 28 de sportivi participanți la categoria 90 kg?
A.G.C.: Sincer, toți adversarii sunt periculoși. Există, sigur, favoriți, dar acest lucru nu înseamnă prea mult. Oricare poate să devină campion, oricine poate să bată pe oricine. Eu voi trata cu aceeași atitudine fiecare adversar pe care îl voi întâlni, mă voi bate de la egal la egal cu oricare dintre ei și voi încerca să câștig.
Jb: Îți dorim mult succes și să vii acasă cu o medalie olimpică.
Citiți principiile noastre de moderare aici!