Cluburile care au probleme cu plata sportivilor pot cere susținere financiară a anunțat ministrul Muncii, Violeta Alexandru. Ea spune că fiecare club sportiv trebuie să trimită o cerere, fie la agențiile județe de ocupare a forței de muncă, fie la agențiile de plăți și inspecție socială.
Așteaptă cereri
Măsura a fost reglementată în cadrul ședinței de Guvern.
„Am inclus prevederi detaliate cu privire la plata sportivilor. Având în vedere că activitatea cluburilor sportive este afectată de efectele epidemiei de coronavirus, Guvernul a venit cu măsuri clare și pentru această categorie. Fiecare club sportiv care, în acest moment, are dificultăți la plata sportivilor angajați pe bază de contracte individuale de muncă, fiecare club se va prezenta la sediul AJOFM unde își are sediul social. Dacă sportivii sunt încadrați la cluburile sportive prin contracte de activitate sportivă, clubul se va adresa AJPIS, pe baza unui tabel, pe baza unei solicitări, la care atașează un tabel cu câteva informații despre sportivii pe care dorește să îi plătească, prin fondurile puse la dispoziție de către Guvern”, a explicat Violeta Alexandru, într-o declarație de presă, citată de Mediafax.
Cererile pot fi trimise online, a precizat ministrul Muncii.
„O mână de ajutor”
„Pentru cluburile de Liga 3 este o mare mână de ajutor, acest sprijin de 75% din salariu venit de la Guvern. Ne-am interesat la AJPIS și ne-au comunicat că se așteaptă normele de aplicare ale ordonanței”, spune Alexa Krenek, președintele CSS Sânmartin.
La celălalt club bihorean, Luceafărul Oradea, care este susținut doar din fonduri private, nu s-a luat încă o decizie legată de această variantă.
Directorul CS Crișul Oradea, Ionel Bungău, afirmă că clubul pe care îl conduce nu are contracte de jucători profesioniști semnate cu sportivii, aceștia aflându-se la categoriile de vârstă copii și juniori.
„Noi le plătim jucătorilor noștri indemnizații de efort, care nu se încadrează în decizia luată de Ministerul Muncii”, ne-a declarat Ionel Bungău. Acesta a ridicat însă problema salariilor pentru antrenori, în condițiile în care ei nu prestează în această perioadă de întrerupere a activității sportive. „Char dacă unii dintre ei sunt profesori, ei nu pot lucra online, așa cum se întâmplă cu cei din învățământ. Ca urmare, nu își pot desfășura activitatea și ar trebui să primească 75% din salariu, conform hotărârii Guvernului. Deocamdată, o parte dintre antrenorii noștri sunt în concediu, în speranța că lucrurile vor reveni cât de curând la normal. Vom vedea cum vom proceda în continuare, dacă criza epidemiologică se va prelungi”, a conchis directorul Ionel Bungău.
Lucrează online
La rândul său, directorul CS Universitar Oradea, Sorin Buhaș, afirmă că nici acest club nu are contracte de sportivi profesioniști, achitând doar indemnizații.
„Clubul nostru plătește în continuare salariile antrenorilor și indemnizațiile sportivilor săi. Considerăm că ei își desfășoară mai departe activitatea, chiar dacă sezonul este întrerupt. Antrenorii le-au fixat sportivilor programe de pregătire la domiciliu, ținând legătura cu ei online. Deci ei lucrează în continuare, și antrenorii și sportivii, chiar dacă nu pe teren sau în sălile de antrenament. Speranța noastră este ca situația epidemiei să evolueze spre bine, iar activitatea sportivă să se reia cât mai repede”, a conchis conducătorul CSU Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!