După Gheorghe Alexandrescu, cunoscut ca manager în polo la Dinamo Oradea și apoi în fotbal la FC Bihor și CF Liberty, fiul său Adrian Alexandrescu, devenit cel mai bun arbitru din lume la polo, Alexandrescu al III-lea este Antonio.
[eadvert]
Nepotul lui „nea Gigi” și fiul lui Adrian, a reușit recent să își treacă în CV titlul național de juniori cu grupa U13 a CS Crișul Oradea, după ce a câștigat toate meciurile de la cele două turnee finale.
„Acest titlu cucerit cu grupa U13 mi-a dat foarte mare încredere în mine. Sper să fie doar începutul a ceea ce mi-am propus. Vreau să duc ștafeta familiei mai departe. Bunicul meu a fost primul care a făcut din numele Alexandrescu o emblemă în sport, iar tatăl meu a ridicat nivelul prin cariera internațională de excepție ca arbitru de polo. Mi-aș dori să ajung ca antrenor măcar la jumătate din competițiile unde tata a arbitrat. Îi port o mare recunoștință tatălui meu, este o imagine, este idolul meu. Lui îi mulțumesc pentru toată susținerea. Prin munca de antrenor îmi doresc să-i întorc toate cele făcute pentru mine”, ne-a declarat Antonio.
Tânărul antrenor se simte bine în preajma copiilor, mai ales că are și el o fetiță și un băiețel, astfel că pe viitor succesiunea performanțelor în sport poate fi dusă mai departe: „Nu mi-a fost greu să-i antrenez pe copii. Având doar 25 de ani mi-a fost mai ușor să intru în mintea lor, să-i înțeleg. Sunt niște copii foarte inteligenți, care au înțeles că atunci când e vorba de muncă, muncim, iar când mai avem un pic de timp ne mai și jucăm, povestim. Avem relația antrenor-sportiv, dar suntem și prieteni. Dorința mea a fost să creez un grup, o familie, pentru că doar așa putem fi puternici în bazin”. Antrenorul a dezvăluit că în echipa pe care o pregătește sunt elevi care învață foarte bine, unii fiind olimpici la matematică, la fizică: „Vrem să facem performanță, dar performanță fără școală nu se poate. Am reușit să găsim soluțiile cele mai bune pentru a nu neglija nici educația și nici sportul”.
A început cu fotbalul
Ca mulți dintre copii și Antonio Alexandrescu a avut o scurtă experiență și cu „sportul rege”. „Pentru că tata și bunicul meu erau implicați pe atunci la fotbal, am început și eu cu fotbalul. Mergeam în paralel și la înot, unde am reușit să câștig patru concursuri naționale. Fizic eram ok și la fotbal, dar mi-am dat seama că nu are rost. Eram cea mai bună rezervă. De la 7 ani am ales să continui cu polo la Crișul Oradea cu antrenorul Ciprian Cîmpeanu”, rememorează fostul poloist. Și-a trecut în palmares 6 titluri naționale de juniori, a participat cu echipa națională de juniori a României la Campionatul European din Olanda, iar la de la 16 ani a făcut pasul și la echipa de seniori a Crișului Oradea.
Experiența din Grecia
În 2016 s-a transferat în Grecia la Ydraikos, echipă cu care a ocupat locul 5 în prima ligă greacă.
„A fost o experiență foarte utilă pentru mine. Echipa la care am evoluat în Grecia cred că ar fi câștigat fără probleme campionatul în România. Am avut colegi foști jucători de națională, foști campioni. În perioada petrecută în Grecia am avut foarte multe de învățat, din punctul de vedere al antrenamentelor, al mentalității, practic am descoperit adevăratul polo. Am avut ocazia să mă antrenez cu Giannis Fountoulis, cel mai bun jucător de polo din lume, care juca la Olimpiakos. Au o metodologie diferită față de noi”, spune Antonio Alexandrescu.
Revenit din Grecia a fost nevoit să ia o pauză de doi ani din cauza unor probleme medicale. A revenit jucând la Târgu Mureș și Brașov în Superligă, dar la 23 de ani a decis să pună punct carierei de sportiv: „Au contat problemele medicale și știam că nu pot să ajung la o echipă extraordinar de bună pentru a-mi satisface nevoile personale și familiale. M-am apucat de școala de antrenori și am dorit să încep de la zero cu o echipă de juniori”.
A fost cooptat de Nicolae Diaconu în staff-ul său la juniorii CS Crișul și în 2022 echipa a câștigat titlul național.
„După terminarea campionatului, Cosmin Goina (n.r. – expert sportiv la CS Crișul) a avut încredere în mine și mi-a oferit șansa de a fi antrenorul principal al grupei formate de juniori născuți în 2009 și 2010. Pe această cale îi mulțumesc și lui Cosmin Goina și lui Nicu Diaconu pentru încrederea acordată. De asemenea, îi mulțumesc și domnului Ivan Fejer pentru sfaturile primite, mai ales că o mare parte din poloiștii din această grupă au fost selectați de dânsul. Aduc mulțumiri și sponsorilor Kifra, Anton atelier și Antrepriză Proiect, pentru că au fost aproape de noi și ne-au susținut. Recunoștință maximă părinților care și-au susținut copiii așa cum trebuie să facă un părinte. Nu în ultimul rând le mulțumesc lui Alex și Paul Popa pentru ajutorul oferit și munca depusă alături de mine și de copii”, a mai adăugat fostul poloist.
Visul lui Antonio
Alexandrescu are în tatăl său un model atât în viață cât și în carieră: „Modelul meu de antrenor este tata. Am auzit despre titlurile naționale cucerite cu juniorii de la Dinamo Oradea. Am lucrat și eu o perioadă cu el la Crișul, când eram creditați cu șansa a treia la Campionatul Național. Datorită pregătirii și a tacticii alese de tatăl meu am reușit să ieșim campioni. A știut să ne țină focusați până la ultimul meci”.
Alți doi antrenori de la care a învățat foarte multe sunt Dimitris Kravaritis și Sakis Kechagias, cu care a lucrat și colaborat în perioada petrecută în Grecia.
Ca orice tânăr antrenor aflat la început de drum și Antonio are visul său: „Îmi doresc să ajung să antrenez o echipă care să joace în LEN Champions League și să devin într-o zi selecționerul naționalei României. Indiferent de câte piedici întâlnește, dacă muncești, ai încredere în tine și determinare, reușești”.
Trimite articolul
XNea Gigi, un oportunist al sistemului comunist, un golan pokerist pe vremea lui Ceașcă, nea Adi, un șmenar notoriu al anilor ‘90 care a furat valuta turiștilor naivi ce ne vizitau țara, au ajuns sa fie proslaviti in presa de 2 bani aservita, presa condusă de un alt golan cu mustață. Bine ca nu ai dus ștafeta tatălui și bunicului tău in infracțiuni și nu ai dus aceasta karmă mai departe. Îți doresc succes și integritate.
Ai de capul meu. Un alt judecător cu tastatura, atoatestiutor și, cel mai probabil, un neprihănit absolut, un înger imaculat care știe el cine, ce și când a făcut și are și autoritatea morala sa arate cu degetul. Draga domnule Andrei B, (bineînțeles anonim, fără nume complet) tin sa te informez ca Inchiziția s-a dus naibii acum câteva sute de ani buni, ai rămas ultimul exponent. De ce nu îți verși frustrările în alta parte? Nu vad ce legătură are tirada ta cu copilul asta care încearcă sa facă ceva ca lumea. Hai pa. Și scrie-mi dacă ai nevoie de un psiholog, îți recomand pe cineva bun