„Aşa cum s-a întâmplat cu ordonanţele 31 şi 41 din 2009, care aduceau diferite reduceri salariale pentru personalul din sectorul bugetar şi implicit pentru cadrele didactice şi care au fost declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională a României, presupunem că şi Ordonanţa 1/2010, care elimină sporul de 15% pentru cadrele didactice cu titlul ştiinţific de doctor, va avea aceeaşi soartă. Ne vom adresa săptămâna viitoare Avocatului Poporului pentru a contesta această măsură legislativă. Nu avem nevoie de o serie de ordonanţe de acest tip, ci de o serie de norme metodologice pentru aplicarea corectă a Legii salarizării unitare”, a explicat, pentru NewsIn, secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Liviu Pop.
Potrivit reprezentantului FSLI, cererea elaborării acestor norme a fost făcută deja ministerului. „În prezent sunt procese câştigate în instanţă pe Legea 221/2008, iar păstrarea Ordonanţei 1 va continua seria proceselor, pentru că se vine în contradicţie cu clauzele contractelor colective de muncă. Necesitatea elaborării normelor de aplicare a Legii 330/2009 privind salarizarea unitară este imperioasă”, adaugă Pop.
O altă problemă pe lista de discuţii de marţi este reprezentată de eliminarea a 15.000 de posturi din învăţământului preuniversitar. Scăderea numărului de posturi de la 321.677 în intervalul ianuarie-august, la 306.677, în septembrie-decembrie, va avea loc conform Ordonanţei 114/2009, publicată în decembrie 2009 în Monitorul Oficial. La ultimele negocieri care au avut loc pe această temă la Ministerul Educaţiei s-a amânat discutarea punerii în aplicare a acestei ordonanţe până după stabilirea cifrelor de şcolarizare pentru anul 2010-2011.
Astfel, la negocierile de marţi vor fi discutate şi cifrele de şcolarizare stabilite pentru anul 2010-2011 în contextual stabilirii numărului exact de posturi din preuniversitar care trebuie desfiinţate. “Ministerul a stabilit ca, până pe 5 februarie, să fie fundamentate la nivel local cifrele de şcolarizare pentru anul următor. Directorii au obligaţia să constituie clasele de început de ciclu la limita maximă de 20 de copii la grădiniţă, 25 la clasa I şi 30 la clasele a V-a şi a IX-a. În urma elaborării cifrelor de şcolarizare vor putea vorbi despre numărul real de norme care trebuie desfiinţate”, a precizat Liviu Pop.
Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de faptul că diminuarea numărului de posturi nu este însoţită de acordarea de salarii compensatorii şi de venituri suplimentare. În acest context, Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) s-a retras de la negocierile din 20 ianuarie cu Ministerul Educaţiei pe motiv că acesta nu poate asigura salarii compensatorii angajaţilor din sistem care vor fi demişi, iar săptămâna trecută Federaţia “Spiru Haret” a pichetat sediul ministerului din acelaşi motiv.
Un ultim subiect pe lista sindicaliştilor care au fost convocaţi marţi la Ministerul Educaţiei este reîncadradrea pe post şi creşterea implicită a salariului pentru învăţătorii şi educatorii care au absolvit studii superioare de specialitate.
FEN a atras atenţia încă din luna ianuarie că, în conformitate cu legile 387 şi 330 adoptate anul trecut, salariile învăţătorilor şi educatorilor care au absolvit studii superioare de specialitate ar trebui să crească în 2010 cu până la 200 de lei, în funcţie de vechime. În prezent, salariul de bază brut al educatorilor se situează între 968 şi 1.711 de lei plus sporuri, diferenţele fiind făcute în funcţie de vechime.
„Potrivit legislaţiei actuale învăţătoarele şi educatoarele care îndeplinesc condiţile prevăzute de Legea 387/2009 şi Legea 330/2009 trebuie să fie salarizate începând cu 1 ianuarie 2010 la nivelul studiilor superioare de lungă durată. Am făcut acest demers deoarece pâna la ora actuală MECTS nu a transmis în teritoriu nici o notă privind încadrarea şi salarizarea cadrelor didactice aflate în această situaţie. Întrucât în această perioadă se întocmesc statele de plată pentru luna ianuarie, ministerul va trebui să facă de urgenţă precizările necesare pentru aplicarea legii în spiritul şi litera acesteia”, a declarat Constantin Ciosu, secretar general FEN.
Sursa NewsIn
Citiți principiile noastre de moderare aici!