Cu un buget semnificativ mau mic ca al echipelor orașelor reședință de județ Bistrița, Zalău sau Satu Mare, gruparea orădeană a încheiat sezonul de toamnă-iarnă pe locul 3. Mai jos puteți citi un dialog cu oficialul clubului despre ce a fost și ce urmează pentru FC Bihor.
[eadvert]
Jurnal bihorean: Cum este să fiți președintele clubului la care ați jucat într-o perioadă în care FC Bihor era o echipă redutabilă?
Sándor Kulcsár: A fost o onoare că numele meu a fost pomenit ca un pretendent la această funcție în noul proiect FC Bihor. Din capul locului vreau să spun că nu m-a preocupat și nu m-am gândit niciodată cum ar fi să fiu președintele FC Bihor, dar cu atât mai mult mă onorează această numire. Am promis de la început ca împreună cu echipa vom încerca să obținem cele mai bune rezultate posibile.
JB: Echipa a încheiat aceste 15 etape pe locul 3. Cum apreciați parcursul de până acum?
SK: În vară când am acceptat numirea am fost conștient că urmează o perioadă dificilă atât din punct de vedere organizatoric cât și profesional. Știam că pornim cu destul de multe probleme care urmau să fie rezolvate, cu un lot decimat față de cel din campionatul precedent, plecând jucători care erau considerați de neînlocuit la aceea vreme.
Mulți ne-au prevăzut un viitor sumbru, că vom avea probleme să rămânem în Liga 3. După ce am cunoscut lotul, am văzut antrenamentele și câteva jocuri amicale mi-am dat seama că situația nu este așa de sumbră și i-am liniștit pe toți din jurul nostru.
Eram sigur că nu vom avea probleme cu retrogradarea și simțeam că ne vom clasa pe un loc confortabil. Previziunea mea, cum că având atitudinea și mentalitatea corectă suntem în stare să învingem orice echipă, dar cu abordarea nepotrivită putem pierde cu oricine, s-a adeverit. Avem slăbiciuni, lotul nu este unul ideal, avem de lucru, de remediat anumite probleme și pentru toate astea încercăm să găsim rezolvări.
JB: Mulțumit de clasarea pe locul 3?
SK: Evident că sunt mulțumit. Dacă mi-ar fi garantat cineva în vară că vom fi la un punct de lider și cu un avantaj destul de confortabil de locul 5, care nu joacă în play-off, cu siguranță aș fi zis că mă așteaptă o perioadă foarte ușoară până în decembrie. Nu a fost așa, am avut dificultăți de tot felul, dar per total dacă tragem linie ne putem declara mulțumiți din toate punctele de vedere.
JB: Știu că vă place fotbalul spectaculos, care ar fi din cele 15 etape, meciul sau meciurile în care prestația echipei v-a plăcut în mod deosebit?
SK: De la venirea mea, din discuțiile avute când am fost în vestiar le-am spus că mi-aș dori să jucăm un fotbal care să atragă publicul în tribune. Nu îmi place jocul defensiv, chit că sunt conștient că jocul defensiv aduce rezultate. Îmi place ca echipa în care am și eu un oarecare rol să evolueze ofensiv, spectaculos.
Dacă aș nominaliza meciurile, ar fi cele cu Lotus Băile Felix și cel cu CFR Cluj II. Echipa a jucat spectaculos, a pus presiune și-a creat multe ocazii, a marcat mult și cred că asta a plăcut și spectatorilor.
JB: Vorbeați de spectatori, sunteți mulțumit de asistența înregistrată în tribune la jocurile de acasă?
SK: Având în vedere că anul trecut media era undeva la 200-250 spectatori din care 90-110 plătitori, ar trebui să mă declar mulțumit pentru că în acest sezon am avut în jur de 1000 de spectatori și am avut și jocuri cu peste 600 de bilete vândute. Sună ciudat să ai doar atâția spectatori, dar sunt convins că în continuare rezultatele și jocul echipei vor aduce un număr și mai mare de spectatori.
JB: Unii dintre ei invocă nivelul Ligii a III-a și așteaptă ca FC Bihor să urce mai sus pentru a reveni pe stadion. Cum vedeți planul de readucere a fotbalului orădean în elita dorită de publicul bihorean?
SK: Am fost cel care de la primele discuții am spus că la Oradea nu se poate sta fără rezultate, fără obiectiv. Cu siguranță îmi doresc să promovăm cât mai repede posibil. Nu sunt sigur dacă avem lotul actual potrivit pentru a reuși promovarea în acest an, dar nici nu exclud. Foarte mult contează ca în perioada care urmează să ne întărim lotul.
Am avea nevoie de întăriri pe 2-3 posturi esențiale, acolo unde am suferit, iar în cazul în care vom reuși acest lucru am putea să ne luptăm cu șanse reale pentru promovare.
JB: Înainte de startul sezonului estimați că din punct de vedere bugetar FC Bihor este pe locurile 5-6 în Seria 10 din Liga 3. E posibil ca aceste rezultate să facă finanțatorii actuali, dar și alți posibili sponsori atrași din mediul privat să susțină mai serios echipa?
SK: Sperăm. Deocamdată acest sezon va trebui să-l gestionăm din resurse asemănătoare ca cele existente până în această iarnă. Nu vor fi prea mari schimbări din acest punct de vedere până în vara anului viitor. Avem speranțe și promisiunea din partea Consiliului Județean că din vara anului viitor, dacă lucrurile merg bine, vor veni și dânșii alături de noi.
Avem foarte mare nevoie și de sprijinul Consiliului Județean, dar și din partea mediului de afaceri privat, să atragem alături de noi oameni potenți financiar. Va trebui să le transmitem un mesaj că lucrurile merg într-o direcție bună la FC Bihor, sumele sunt gestionate corect și cred că suntem pe un drum bun în această privință.
JB: Cum decurge colaborarea cu staff-ul tehnic?
SK: Eu zic că bine. Sunt surprins plăcut că avem o colaborare bună și în foarte multe privințe gândim identic anumite aspecte ale jocului. Avem discuții înainte, dar de cele mai multe ori după jocuri. Dacă am avut unele sugestii mă bucur că au fost primite bine. Nu am intervenit în alcătuirea echipei și nu o să o fac nici pe viitor.
JB: Etapă de etapă o fostă glorie a FC Bihor a dat lovitura de începere la meciurile de acasă. Veți continua acest sistem și din primăvară?
SK: A fost o idee gândită pentru a ușura și sarcina suporterilor de a se identifica cu FC Bihor. Am reușit să atragem foști fotbaliști care au avut activitate în trecut la FC Bihor. Majoritatea dintre ei au venit cu drag, unii s-au lăsat ceruți, curtați.
Nu vreau să dau nume dar sunt un pic supărat că au fost foști jucători care s-au eschivat și au găsit fel și fel de scuze. Nu au venit nici măcar să își ridice acele abonamente gratuite pe care le-am oferit foștilor jucători. Este opțiunea fiecăruia de a alege să fie alături de echipă sau a sta departe. Ce a depins de mine consider că am făcut tot pentru a ține aproape de club foști jucători, să formăm o comunitate, dar nu depinde doar de mine.
Avem foști jucători care au anumite probleme, lucruri neîncheiate cu FC Bihor. Sperăm să se rezolve și să-și dea seama că locul lor este lângă echipă. Mai avem foști jucători pe listă pe care putem să-i chemăm, dar mă gândesc ca pe viitor să fie o deschidere și pentru anumite firme, care vor să susțină echipa financiar. Să fie o modalitate de promovare a unei firme, care va fi dornică să cumpere lovitura de start a unui joc.
JB: În 2023 se fac 20 de ani de la ultima promovare și ultima participare a lui FC Bihor (FC Oradea) în primul eșalon. Pe când credeți că pasionații de fotbal din județ vor putea vedea din nou „roș-albaștrii” din Oradea în Liga 1, Superliga sau cum se va numi pe atunci?
SK: Grea întrebare. Suntem conștienți că primul lucru ca să gândim o promovare în primul eșalon fotbalistic din România este partea financiară fără de care nu se poate. Indiferent ce am visa noi prima condiție este să ai un buget care să asigure costurile de funcționare la acel nivel. Există și regula că doar din finanțare publică acest lucru este imposibil, așa că va trebui să găsim acei parteneri privați care vor dori să vină alături de noi să investească.
Până atunci noi avem un lucru foarte important de făcut, să promovăm în Liga 2. Dacă nu vom reuși acum, să putem din vară să avem fondurile necesare încât să putem anunța cu curaj că ne dorim promovarea în Liga 2. Toată lumea știe că pentru a promova e nevoie de jucători de valoare, de resurse financiare să poți susține activitatea la un asemenea obiectiv.
Lotul actual activează cu salarii modeste pentru acest nivel de Liga 3. Pentru jucătorii care vor rămâne din lotul actual va trebui să creștem condițiile financiare pentru a fi motivați, iar pentru cei care vor veni să le asigurăm salariile potrivite pentru nivelul la care vor activa.
JB: Care este visul președintelui Sándor Kulcsár legat de FC Bihor?
SK: Îmi doresc să văd echipa FC Bihor jucând pe noul stadion, de care se vorbește că se va construi, într-o formulă în care să se poată duela de la egal la egal cu orice adversar din România, fie că e vorba de CFR, Steaua, Rapid sau Craiova. În momentul acela nu am niciun dubiu că stadionul va fi plin pentru că orădenii și bihorenii sunt iubitori de fotbal. Drumul până acolo este însă destul de greu.
CARTE DE VIZITĂ
Sándor Kulcsár
- Este născut la 16 iulie 1965 în localitatea Pericei (Sălaj).
- A jucat fotbal la FC Bihor Oradea, Victoria București, Elore Bekescsaba (147 de meciuri – 44 de goluri), Diosgyor (49 – 22), Ferencvaros Budapesta (27-3), Siofok (15-6), Spartacus Nyiregyhaza (12-1) și Bocs (48-26).
- În 1988 a fost golgheterul Diviziei B cu 23 de goluri marcate pentru FC Bihor, an în care „roș-albaștrii” au promovat. Apoi a făcut pasul la Victoria București.
- În 2009 a mai lucrat la FC Bihor ca antrenor secund, făcând echipă cu Ovidiu Lazăr.
Trimite articolul
XVise.ce va face FC Bihor în A?.ce fac și majoritatea.8,9 străini de mâna a 3a,2,3 români și lupta pentru evitarea retrogradării.
Nea Imi legenda, sa-i dea Domnul multa sanatate si sa vada alaturi de dl. Kulcsár FC Bihorul in liga I-a si sa lupte de la egal la egal cu granzii Romaniei, asa cum s-a intamplat odinioara.
La ce nivel are fotbalul din .ro, nu-i asa de greu….
Cumparati o echipa de liga 3-4 din Spania (Germania Anglia etc.) si iese campioana lejer.
Unde e echipa aceea a FC Bihor cu Jipa, Baba, Biszok, Bereczki, Bruchental, Weissembacher, Szenes, Terheş, Ovidiu Lazãr, Cigan?
Ce echipat avea Bihorul și ce plin era stadionul meci de meci și în fiecare pauză competițională iarna, se ținea Trofeul Crișana cu Steaua, Sportul studențesc, Szeol Szeged, Videotin, DMVSC Debrecen, cu fotbaliști ca Dianu, Zare, Mureșan, Biszok, Petre Grosu, Cornel Georgescu, Lupău, Naom, Bigan, Ile, Roatiș, etc…😥