Festivităţile au început încă de ieri, când au avut loc două concursuri pentru elevi, unul de istorie
„Emanuil Gojdu personalitate de referinţă în Panteonul spiritual bihorean” şi altul de cultură generală „Fizica o aventură a cunoaşterii”.
După două veacuri
Azi de la ora 11, au fost depuse coroane şi garoafe în faţa statuii lui Gojdu, pe fundal fiind intonat Imnul Gojdist, care a răsunat mai târziu şi în sala Colegiului, unde au avut loc mai multe sesiuni de comunicări.
„În fiecare an, la 21 februarie îl aniversăm pe mecena Emanuil Gojdu, un adevărat român care a făcut pentru tineretul român studios, sărac şi ortodox un serviciu extraordinar de important: le-a deschis drumul spre carte” spune Ioan Cohuţ, absolvent al promoţiei din 1953, reprezentantul Asociaţiei Absolvenţilor Colegiului Naţional Emanuil Gojdu.
Toţi cei ce au studiat sau încă studiază pe băncile acestui Colegiu s-au arătat emoţionaţi de eveniment. „E o zi importantă, este ziua patronului spiritual al liceului nostru” spune Teodora, eleva a Colegiului orădean. Elevii şi profesorii au ascultat în faţa statuii lui Gojdu, prelegerea despre viaţa şi activitatea acestuia. „Am venit azi aici pentru a sărbători 206 ani de la naşterea lui Gojdu” spune Răzvan, un alt elev.
Fapte, nu vorbe
Profesorul Dorel Tifor a făcut „Incursiuni în timpul şi spaţiul gojdist”, punctând diverse momente din trecutul liceului. Viorel Mititeanu, directorul Colegiului a vorbit despre ceea ce înseamnă azi Emanuil Gojdu pentru urbea de pe CrisulRepede. „Gojdu e un colegiu de elită, o şcoală de referinţă a Bihorului, cu 1040 de elevi şi 69 de cadre didactice. Liceul nostru se remarcă prin tradiţia performanţei, a premiilor elevilor de la olimpiade, teste naţionale şi competiţii între licee, dar şi Excelenţelor obţinute în ultimii trei ani de dascălii noştri.” Acesta a precizat că faima competivităţii e tot mai greu de menţinut în zilele noastre, din cauza pretenţiilor tot mai mari. „De acum înainte, deviza Colegiului nostru va fi „Fapte, nu vorbe”, reflectate prin rezultate şi mai bune ca până acum”, a mai spus Viorel Mititeanu.
Sesiunile de comunicări au ţinut mai bine de două ore. Cu această ocazie s-a lansat carte profesorului Emil Roşescu „Eumenidele” şi a fost vernisată expoziţia „Simboluri”.
Carmen Brehoi
Citiți principiile noastre de moderare aici!