Astfel, Crăciun Leucea, consilier al primarului, a precizat că din cei 500 de doritori au reuşit să treacă de examenul medical şi să-şi depună dosarul 163 de băieţi şi 31 de fete, concurenţa devenind de patru pe un loc.
Leucea a mai apreciat că trierea a fost strictă şi privind înălţimea minimă de 1,70 metri pentru băieţi, respectiv 1,65 metri pentru fete.
Prima probă, adică testul psihologic, va avea loc luni, la sediul Universităţii Oradea. Marţi urmează proba sportivă, miercuri proba scrisă, iar vineri (7 noiembrie) interviul.
Candidaţii admişi vor fi pregătiţi trei luni de zile în cadrul Şcolii de Agenţi de Poliţie de Frontieră „Avram Iancu”, la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi şi la Universitatea Oradea. Apoi, viitorii agenţi vor fi examinaţi la Şcoala de Pregătire de Agenţi Comunitari din Cluj, pentru a primi certificatul de poliţist comunitar. Iar în februarie vor putea ieşi la lucru, pe străzi, bazându-se pe un contract de trei ani cu Poliţia Comunitară Oradea.
„Vrem ca imaginea şi pregătirea să fie ireproşabile, aşa că, spre deosebire de alte Poliţii Comunitare din ţară, la care pregătirea a durat maxim o lună şi jumătate, noi am optat pentru o pregătire de trei luni. Şcolarizarea o asigurăm noi, iar agenţii vor fi obligaţi prin contract să ne despăgubească, dacă renunţă la serviciu mai devreme de trei ani. La începutul anului viitor vom scoate la concurs şi alte posturi, iar agenţii din primul lot care s-au evindenţiat în activitate vor putea promova”, mai declară Leucea.
Un agent comunitar cu diplomă de bacalaureat va câştiga 1.000 – 1.200 lei net, iar unul cu facultate va avea un salariu de 1.300 – 1.500 lei net.
De altfel, Crăciun Leucea crede că nivelul bun de salarizare i-a determinat pe poliţiştii orădeni care lucrează la posturi de Poliţie din judeţ să-şi ceară transferul în Oradea.
Cristian Horgos
Citiți principiile noastre de moderare aici!