Varză omologată
De altfel, originalul primar Ioan Paşca şi-a propus să facă un brand din „varza de Toboliu”, cel puţin la fel de cunoscut ca şi suratele sale din zona Braşovului şi a Moldovei.
La rândul său, primarul de Toboliu, Maier Pavel spune că va continua demersurile în acest sens. „Pentru a face din varza de Toboliu un produs tradiţional trebuie să obţinem un certificat de omologare. Aşa că trebuie să demonstrăm că nu este nici o altă varză cu proprietăţi la fel. Un profesor de la institutul din Timişoara, bihorean la origine, ne-a promis că va întocmi un studiu despre varză”, spune primarul. Pânza freatică din zona Toboliu este ridicată , ceea ce creează condiţii pedologice excelente pentru obţinerea unor producţii importante de varză. Astfel că , varza de Toboliu, deasă şi cu frunza subţire, a ajuns să fi sursă de existenţă pentru majoritatea localnicilor. 80% din cei 600 de localnici din Toboliu cultivă varză. Anual, ei se întrec, în cadrul Festivalului verzei, într-o competiţie pentru desemnarea celei mai mari verze. Anul trecut, cultivatorul Ioan Abrudan a fost creditat cu o varză de zece kilograme.
Pasiune pentru varză
Competiţia e una a pasiunilor şi a orgoliilor. Competitorii şi-au ţinut ascunse comorile până înainte de a intra în competiţie. S-au spionat unul pe altul şi până în ultima clipă, fiecare a sperat că varza sa va cântări mai mult. Varza a fost cântărită ochiometric.
De departe, varza domnului Teodor a fost cea mai mare, fiind aproximată între 8-10 kg. La festival au participat, pe lângă oamenii politici locali: europarlamentarul Petru Filip, deputatul Gheorghe Sîrb şi deputatul Valeriu Boeriu, oaspeţi din Ungaria, din localităţi înfrăţite şi prietene cu Toboliu.
Oaspeţii au gustat şi apreciat bucatele gătite şi au spus că şi ei participă acasă la asemenea sărbători. La festivalul castravetelui, dar şi la cel al cârnaţilor. Pe lângă cultivatorii de varză au fost premiaţi şi bucătarii care au gătit cel mai bun toros, cea mai bună sarma. Au intrat în competiţie şi cei care au gătit bogracs şi guiaş. Reţetele sunt tradiţii de familie şi păzite cu străşnicie. „Am gătit bogracs de capră. Carnea de capră cere anumite condimente: mărar şi chimen”, a spus Ramona Cîmpan.
Festivalul Verzei a fost organizat de Primăria Toboliu în parteneriat cu Clubul Sportiv al Veteranilor Oradea. Stăpâni pe terenul de sport al comunei au fost copiii din comună, dar şi câţiva copii din Oradea. 160 de copiii au participat la un program sportiv şi de divertisment din cadrul căruia nu au lipsit competiţiile de fotbal, trasul frânghiei, săritul în sac, crosul. Ansamblurile folclorice “Nuntaşii Bihorului” şi “Feciorii Bihorului“, precum şi soliştii: Florica Duma, Elena Şerb, Florina Puşcău, dar şi ansamblu de copiii care a prezentat dansuri şigăneşti au făcut deliciul publicului.
Veronica Bursasiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!