Cele două părţi doresc astfel „să creeze o punte de legătură între absolvenţii Universităţii Partium şi mediul de afaceri care ar putea să-i preia după finalizarea studiilor sau să-i sprijine în deschiderea propriei afaceri”, spune Florin Balint, membru în bordul Federaţiei patronilor Bihor.
FPB Bihor mai are un astfel de parteneiat cu Universitatea Oradea. Acesta a avut ca finalitate acţiuni comune, cea mai recentă fiind Gala brandurilor bihorene, dar şi angajarea unor studenţi la Federaţie. „Universitatea Partium are ca prioritate absolută colaborarea cu mediul de afaceri. În acest context, parteneriatul cu Federaţia Patronilor este foarte bine venit. Colaborarea aceasta este salutată şi de preşedintele Universităţii Partium Tokes Laszlo, care se află în legături strânse cu organizaţia omoloagă din Ungaria, cu care noi am derulat deja proiecte comune atât economice, cât şi sportive”, a spus rectorul Universităţii Partium, Janos-Szatmari Szabolcs.
Pentru studenţi
Dobândirea de cunoştinţe şi competenţe prevăzute în curicula universitară, prin plasarea studenţilor în situaţii reale de producţie, formarea de competenţe privind relaţiile interumane de muncă, pregătirea tinerilor absolvenţi pentru piaţa muncii prin dobândirea de experienţă practică în perioada studiilor universitare sunt doar câteva dintre obiectivele propuse de cele două părţi.
„Concret, dorim să intensificăm rolul companiilor partenere membre ale Federaţiei Patronilor Bihor în procesul de formare al studenţilor prin stabilirea unui program între companii şi universitate, descrierea şi actualizarea permanentă a nevoilor companiei în ceea ce priveşte activitatea de instruire a studenţilor. Sperăm să putem propune împreună cu companiile partenere lucrări de licenţă şi dizertaţii de masterat. Este benefic pentru ambele părţi ca aceste teme să poată fi extrase din necesităţile companiilor. Sperăm, de asemenea ca mediul de afaceri bihorean să fie receptiv în a acorda burse studenţilor, care apoi ar putea avea un angajament cu societatea care îi susţine. Reamintesc firmelor din Bihor că beneficiază de facilităţi fiscale în această situaţie”, a declarat Ioan Lucian, preşedintele Federaţiei Patronilor Bihor.
La acest ultim capitol a punctat şi rectorul Universităţii Partium, care a ţinut să spună că studenţii Facultăţii au fost angajaţi deja de OTP Bank, dar şi de firme din turism din Hajduszoboslo şi Gyula.
De asemenea, universitarii de la Partium au deja experienţa practicii studenţilor la poşta maghiară şi la firme de sondare a opiniei publice. Semnatarii acordului sunt gata să identifice noi căi de cooperare în vederea dezvoltării cercetării ştiinţifice şi transferului tehnologic.
Florin Balint spune că transferul tehnologic s-ar putea concretiza în oferirea de konw-how şi chiar utilaje Universităţii de către firmele din cadrul Federaţiei. „Sunt foarte fericit că am ajuns în acest punct al semnării protocolului, cu atât mai mult cu cât ne dorim să fim actori şi mai importanţi aici, la graniţă”, a spus Vasile Fonoage, vicepreşedinte al FPB.
„O altă oportunitate de colaborare între două părţi este platforma bilingvă a Federaţiei, împreună bussines.ro, unde sunt aşteptaţi să contribuie la îmbunătăţirea comunicării dintre oamenii de afaceri de la graniţă şi studenţii de la Partium”, consideră Dorel Puchianu, coordonator al platformei de comunicare.
Veronica Bursaşiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!