A devenit tradiţie ca în prima săptămână a lunii iulie din fiecare an, cooperatorii de pretutindeni să celebreze „ZiuaInternaţională a Cooperaţiei”, ca dovadă pe care o are mişcarea cooperatistă în întreaga lume. În acest an, sărbătorirea evenimentului se face la un local de patru margarete al cooperaţiei din judeţul Neamţ, pensiunea Văratec, unde sunt invitaţi peste 300 de mebri cooperatori.
Mesajul preşedintelui
Cu această ocazie, preşedintele Uniunii Naţionale a Cooperaţiei de Consum din România – CENTROCOOP, Ioan Crişan, a transmis un mesaj membrilor uniunii. „«Ziua Internaţională a Cooperaţiei» constituie o componentă de prim rang în calendarul aniversărilor anuale ale Cooperaţiei de Consum din România”, declară Ioan Crişan.
Alianţa Cooperatistă Internaţională (ACI), asociaţie neguvernamentală, independentă cu sediul la Geneva, reuneşte şi reprezintă interesele cooperativelor sau diferitelor forme de asociere a acestora din întreaga lume. În prezent, ACI are ca şi membri organizaţii naţionale şi internaţionale din toate sectoarele de activitate, numărând aproximativ 230 de organizaţii membre din peste 100 de ţări şi circa 800 de milioane de cooperatori.
„Cooperaţia de Consum din România (membru fondator ACI), urmăreşte cu interes realizarea în practică a principiilor şi valorilor cooperatiste: democraţie, egalitate, echitate, dezvoltare economico-socială, colaborare, solidaritate, promovându-le constant în relaţiile cu alte instituţii din ţară şi din străinătate”, afirmă Ioan Crişan.
Bihorul în frunte
Începând cu 2002, Cooperaţia de Consum din Bihor, în ansamblul său, a ocupat primul loc în ierarhia la nivel naţional. În clasamentul societăţilor cooperatiste poziţii fruntaşe au fost ocupate de Societatea Cooperativă de Consum Valea lui Mihai şi ICOMCOOP Oradea.
Uniunea Judeţeană a Cooperativelor de Consum (UJCC) Bihor a obţinut şi în anul 2009 locul întâi pe ţară, al patrulea an consecutiv, potrivit preşedintelui Ioan Berdea. În anul 2009, UJCC Bihor a relizat o cifră de afaceri de peste 443 miliarde de lei vechi (sumă ce reprezintă 6,8% din cifra de afaceri a cooperaţiei de consum pe ţară), din care 333 miliarde de lei la comerţ (cu amănuntul şi engross) şi circa 64 de miliarde de lei vechi la producţie (38% din producţia realizată de cooperaţia de consum din ţară). „Profitul brut realizat de UJCC Bihor a fost de peste trei miliarde de lei vechi (3,8% din profitul cooperaţiei pe ţară), iar investiţiile de peste 21 de miliarde de lei vechi”, a precizat Ioan Berdea.
Pe plan local, cele mai bune rezultate au fost obţinute de cooperativele de consum din Valea lui Mihai, ICOMCOOP Oradea, Cetariu, Marghita, Vârciorog, toate acestea fiind societăţi cooperatiste fruntaşe pe ţară. „Tuturor membrilor cooperatori şi salariaţilor Cooperaţiei de Consum le urez sincer: sănătate, împliniri în plan personal şi profesional şi viaţă îndelungată”, urează Ioan Berdea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!