„Nu vom avea un comportament de stat candidat care aşteaptă bonusuri şi recompense din când în când”. Declaraţia aparţine ministrului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi şi a fost făcută joi la Oradea, la simpozionul „Securitatea transfrontalieră în perspectiva aderării la spaţiul Schengen”. Evenimentul a fost organizat de Centrul de informare europeană Europe Direct Agora Oradea Nord-Vest şi Centrul euroregional de prevenire şi combatere a criminalităţii transfrontaliere.
Poziţie de demnitate
„Poziţia României este una de demnitate, suntem membri ai UE şi statele membre au poziţie de egalitate. Egalitatea nu trebuie să fie doar una dintre valorile clamate demagogic şi folosite selectiv. Este adevărat că am intrat în UE cu un mecanism de monitorizare – intrare condiţionată de respectarea unor angajamente, mecanism instituit doar pentru România şi Bulgaria. Nu a fost o situaţie optimă, dar mecanismul de cooperare şi verificare este util în domeniile în care a fost creat, este util pentru a stimula reforma în justiţie. Acesta trebuie să rămână în justiţie, nu să fie pretext pentru blocarea aderării ”, a precizat ministrul Afacerilor Externe.
Teodor Baconschi a admis că România poate primi recomandări precum: „«culegeţi-vă corupţii», «faceţi justiţia să funcţioneze»”, dar aceste sintagme nu pot folosi ca instrumente de „culpabilizare a întregii populaţii”. „«Voi toţi nu prezentaţi încredere!», acest corolar este inacceptabil. Lucrurile sunt în mişcare în ceea ce priveşte aderarea la Schengen, va fi o bătălie politico-diplomatică. Lucrăm pe foarte multe canale pentru a obţine un calendar al aderării”, a precizat ministrul. Teodor Baconschi a precizat că Ungaria, care va deţine preşedinţia UE a promis „sprijin ferm ca o poziţie politică să fie adoptată în următoarele şase luni. Certitudinea este, a asigurat ministrul, că „la succesivele evaluări făcute de Comisia Europeană am obţinut certificarea că avem aptitudinile de a păzi frontierele externe”.
Chiar dacă aderarea la Schengen nu este „o a doua aderare”, ci este mai mult „un simbol”, pentru respectarea calendarului aderării, ministrul Afacerilor Externe a transmis un mesaj şi forţelor politice interne „să nu mai alimenteze presa din străinătate cu subiecte care se întorc împotriva noastră. Polemica trebuie să înceteze pe acest subiect al aderării, care este un subiect de interes naţional”. Pe parcursul vizitei în Oradea, ministrul Afacerilor Externe a fost însoţit de prefectul Gavrilă Ghilea, de vicepreşedintele Senatului Petru Filip, de deputatul Ştefan Seremi şi de rectorul Universităţii Agora, Mişu Jean Manolescu. Din delegaţia de la Bucureşti au făcut parte consilierul ministrului Adrian Papahagi şi şeful Institutului Diplomatic Român Radu Carp.
V.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!