Nicoleta Dobrescu a fost numită şef delegat al Vamii Halmeu, în septembrie 2009, deşi era suspectă în dosarul exporturilor fictive de usturoi derulate în anii 2007-2008. Dosarul „Usturoiul” a intrat în atenţia Serviciului Teritorial Oradea al DNA încă de la începutul anului 2009, prejudiciul cauzat bugetului Uniunii Europene fiind estimat la 2,5 milioane euro.
Exporturile fictive de usturoi chinezesc din spaţiul UE înspre Ucraina prin Vama Halmeu au fost depistate la un control de rutină al Oficiului European Antifraudă (OLAF), care a observat trei declaraţii de tranzit dubioase în sistemul computerizat de tranzit. La verificări s-a constatat că usturoiul nu apărea în registrul de export, neavând documente de însoţire, dar declaraţiile au fost confirmate informatic. În final s-au găsit 58 de declaraţii vamale de tranzit cu usturoi în 2008 şi alte 31 în 2007.Toate cele 89 de declaraţii vamale erau emise de birouri vamale din alte ţări ale UE, având ca birou de destinaţie Vama Halmeu, care trebuia să confirme ieşirea mărfii din spaţiul european. Destinatarii usturoiului chinezesc erau diverse firme din Ucraina.
Pentru un singur camion din cele 81, drepturile de import ce trebuiau achitate au valoarea de 35.000 de euro. Astfel, bugetul UE a fost păgubit cu suma de peste 2,5 milioane euro reprezentând taxele vamale şi antidumping. Acestea urmează a fi imputate de OLAF statului pe teritoriul căruia a rămas marfa, adică României.
ANV n-a anchetat
Anormal este că Autoritatea Naţională a Vămilor, condusă de orădeanul Traian Mărginean, nu a efectuat prin intermediul Serviciului de Antifraudă Vamală vreun fel de verificare administrativă şi nici nu a luat vreo măsură administrativă asupra lucrătorilor vamali care au realizat aceste confirmări informatice, efectuând un fals şi prejudiciind bugetul UE, respectiv al României.
La începutul anului 2009, Serviciul Teritorial Oradea al DNA a deschis ancheta în acest caz.
În urma verificărilor, s-a constatat că declaraţiile de tranzit semnate de Nicoleta Dobrescu şi de alt vameş, Vasile Nagy, erau însoţite de documente, restul apărând doar în sistemul informatic. De altfel, doar Dobrescu şi Nagy au fost mutaţi temporar la Direcţia Judeţeană de Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Satu Mare.
Cu vameşi orădeni
Apoi, în septembrie, Dobrescu a revenit la Halmeu ca şef. După care la Halmeu au fost aduşi şefi de tură din Oradea şi au fost detaşaţi şi lucrători vamali orădeni, care erau angajaţi la Vama Sighet.
În schimb, vameşii sătmăreni din Vama Halmeu au fost mutaţi la Aeroport sau la DJAOV Satu Mare.
Potrivit unor surse neoficiale, taxa pentru ţigările aduse în ţară de la magazinele duty-free prin Vama Halmeu, percepută de vameşi şi frontierişti, a crescut în toamna anului 2009 de la un euro la 1,5 euro pe cartuş. Iar vameşii implicaţi erau obligaţi să cotizeze cu 30% din mita încasată, în funcţie de vânzările de la magazinele duty-free.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!