Aceasta este impresia pe care o au lituanienii despre România. Sau cel puţin aşa ne-a relatat studenta Justina Liutkute care a venit să studieze la Universitatea Oradea prin programul Erasmus.
„Când m-am hotărât să aplic pentru România, prietenii din ţara mea (Lituania – n.r.) mi-au spus că România este o ţară de ţigani. Am sosit aici cu această prejudecată, însă când mă voi întoarce acasă le voi spune că nu este aşa. România e o ţară foarte frumoasă, care are multe puncte comune cu Lituania. Nu sunt în România mai mulţi ţigani decât în Lituania”, a spus Justina Liutkute, studenta care a venit să înveţe un semestru la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Oradea, prin programul Erasmus. Justina este studentă la Academia Lituaniană de Educaţie Fizică din Kaunas (Lituania).
„Universitatea din Oradea este mult mai mare decât a noastră. Nu are clădiri noi, însă îmi dă un aer de «acasă». Cea mai mare problemă pe care o am la Universitatea Oradea este că nu toţi profesorii vorbesc limba engleză. Cu toate acestea ajungem să ne înţelegem. Profesorii sunt în mare parte tineri şi foarte prietenoşi. Am ales să studiez la Oradea badminton şi tenis de câmp şi asta pentru că nu le-am făcut la noi în ţară. În rest, practic aruncatul cu suliţa şi karate. Voi recomanda şi altor colegi sau prieteni de-ai mei Oradea. Aici vor găsi o mulţime de prieteni şi o multitudine de tradiţii”, a spus Justina Liutkute.
Porţi deschise cu Erasmus
Serviciul de Relaţii Internaţionale din cadrul Universităţii din Oradea, împreună cu studenţii Erasmus au organizat joi „Erasmus – Ziua Porţilor Deschise”.
În cadrul acestui eveniment, membrii Federaţiei „Student Pro” şi cei Erasmus au întâmpinat studenţii orădeni cu sfaturi practice referitoare la programul de mobilităţi Erasmus. Tot joi a avut loc o întâlnire interactivă între studenţii români şi străini care au beneficiat sau au aplicat pentru astfel de burse şi cu cei care au fost selectaţi în acest an universitar pentru mobilităţi.
„Pentru a beneficia de programul Erasmus studentul trebuie să fie integralist, să participe la selecţia care durează până în primele zile din luna mai, să prezinte un dosar de candidatură care trebuie să conţină un CV, o scrisoare de intenţie, copie după cartea de identitate, poză tip paşaport şi un certificat de competenţă lingvistică în limba ţării gazdă sau o limbă de circulaţie internaţională, acceptată de ţara gazdă”, a spus Manuela Popovici, referent birou Erasmus.
Cei care doresc mai multe informaţii despre acest program se pot adresa biroului Erasmus din cadrul Universităţii din Oradea.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!