„Folclorul înnobilează omul” este titlul proiectului câştigat zilele trecute de Asociaţia Ex Nobili Officio din Oradea. Proiectul şi-a propus să sprijine câteva echipe artistice, nou înfiinţate, să promoveze valorile folclorice autentice în zona urbană Oradea.
Astfel, în cadrul proiectului vor fi instruiţi 110 elevi şi 30 de cadre didactice în patru, respectiv cinci echipe de dansuri populare şi 115 elevi pentru formarea a cinci echipe de interpretare vocală şi instrumentală. De asemenea, 310 elevi de la Şcolile din Oradea vor participa la activităţi de creaţie de artă populară şi peste 200 de elevi vor lua parte la spectacole şi festivaluri. Cei mai buni 40 dintre elevii instruiţi, împreună 10 cadre didactice vor participa la o tabără de vară de şase zile.
Meşteşuguri tradiţionale
„În cadrul acestei tabere vom îmbina toate rezultatele de până atunci, inclusiv pregătirea unei şezători pentru a dobândi o parte din meşteşugurile tradiţionale”, a anunţat Radu Pîrja, preşedintele Asociaţiei Ex Nobili Officio.
Anunţul a fost făcut, prin intermediul ISJ Bihor, în toate şcolile, iar în perioada următoare, asociaţia care implementează proiectul va organiza o preselecţie. De pregătirea cursanţilor se vor ocupa instructori calificaţi de la instituţiile de profil din Oradea. Repetiţiile se vor desfăşura la Şcoala Nicolae Bălcescu (pentru cei mici) şi la Liceul Lucian Blaga (liceenii). Proiectul va fi implementat în perioada decembrie 2009 – noiembrie 2010.
Proiectul este derulat în parteneriat cu Şcoala cu clasele I-VIII „Nicolae Bălcescu” din Oradea, cu Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Sindicatul Liber din Învăţământ Bihor şi cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bihor.
Echipa de proiect este alcătuită din profesorii: Adriana Luca, Szabo Gyongyi, Szatmari Dorina, Alina Zaha, Arvai-Simoc Ladislau şi Radu Pîrja.
„Proiectul face parte din programul Fondului ONG în România, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile şi partenerul său, Fondul de Dezvoltare a Euroregiunii Carpatice. Proiectul este finanţat de guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein şi al Norvegiei prin Mecanismul Finaciar al Spaţiului Economic European, cu suma de 12.000 de euro, la care Asociaţia Ex Nobili Officio a contribuit cu 1.700 de euro”, a conchis Radu Pîrja.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!