Etnobotanicele dar şi drogurile periculoase ne-au dus în topul consumului de stupefiante. Documentul critică România pentru că a transformat Agenţia Naţională Antidrog într-un simplu serviciu al Ministerului de Interne şi care a rămas fără personalitate juridică. În plus, bugetul pentru programele de prevenire a consumului de droguri este, potrivit CIADO, cel mai mic din Europa, de 4,5 milioane de euro.
În Oradea legislativul local a adoptat o hotărâre prin care s-a stabilit o distanţă minimă faţă de unele instituţii la care comercianţii de produse aşa zis etnobotanice pot să îşi stabilească afacerea. „În prima parte a hotărârii am stabilit distanţa minimă a acestor magazine faţă de parcuri, spitale, biserici şi şcoli la peste 1.500 de metri, ceea ce practic îi scoate din oraş”, ne-a explicat iniţiatorul HCL, consilierul PSD Bogdan Hossu.
Regulament prohibitiv
Odată rezolvată problema locării „magazinele de vise” urmează cea de-a doua etapă în care se vrea realizarea unor condiţii aproape prohibitive pentru comercianţi. „A doua chestiune legată de comercializarea acestor produse dăunătoare este crearea unui regulament, pe care vrem, să îl finalizăm în această lună, privind comercializarea şi autorizarea comercianţilor. Spre deosebire de alte oraşe în Oradea hotărârea de consiliu funcţionează nu ca în alte oraşe în care a fost interzisă comercializarea, dar acest drept a fost recâştigat în instanţă”, susţine Hossu. Acesta anunţă că se doreşte dispariţia totală de pe piaţă a produselor halucinogene care pun în pericol viaţa orădenilor. „Nu numărul magazinelor este problema ci ceea ce comercializează ele”, susţine iniţiatorul HCL.
Un pas mărunt
Cu toate că se urmăreşte eradicarea fenomenului care a ajuns consumul de produse „etnobotanice” iniţiatorii sunt conştienţi că acesta nu va dispărea. „Suntem conştienţi că aceia care sunt consumatori înrăiţi vor găsi o modalitate de a-şi procura ierburile. Hotărârea este menită să protejeze marea masă a tinerilor tentaţi să încerce”, ne-a declarat Bogdan Hossu.
De cealaltă parte repezentanţii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog (BCCOA) Bihor nu sunt foarte entuziaşti. „Ne-am bucura să le scoată la periferia oraşului, iar dacă s-a cerut distanţă mare faţă de biserici atunci mai pot să îşi deschidă magazin doar în Sânmartin. Tot nu e o soluţie pentru că ei sunt cu un pas în faţă şi completează substanţele adăugând un element care nu se găseşte în tabelul substanţelor interzise. Acesta ar trebui completat. Acum e un joc de-a şoarecele şi pisica, dar tinerii trebuie să înţeleagă că aceste substanţe sunt periculoase deoarece afectează organele vitale: inima, plămânii şi ficatul”, ne-a explicat comisarul şef Mugur Poinar, şeful BCCO Bihor.
V.T.
Citiți principiile noastre de moderare aici!