Două oferte s-au depus pentru reabilitarea Turnului Primăriei Oradea astfel ca el să devină vizitabil de către turişti. O ofertă vine din partea firmei Alsecon Alba, premiată în 2006 de ministrul de atunci al Culturii, Adrian Iorgulescu, în cadrul „Gala Premiilor Patrimoniului Cultural Naţional”. Premiul unicat „Ştefan Balş”, acordat de Ministerul Culturii şi Cultelor pentru cel mai important proiect de salvare a patrimoniului cultural naţional, i-a revenit firmei Alcons în urma restaurării Muzeului de Istorie (Primăria Veche) din Sibiu cât şi pentru lucrările de conservare din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal. Tot Alsecon a mai derulat lucrări de restaurare la Sala Unirii şi Palatul Apor din Alba Iulia, la Palatul Voievodal din Turda, Galeria de Artă Contemporană din Sibiu şi la Cetatea Câlnic.
Chintoflor, mai ieftină
Însă Alsecon a avut o ofertă ceva mai mare decât oferta de 300.000 de lei a firmei orădene Chintoflor, în condiţiile în care criteriul de bază al selecţiei ofertantului este „preţul cel mai mic”. Despre Chintoflor putem nota că a contribuit vara trecută la renovarea clădirii Colegiului Naţional „Emanuil Gojdu” din Oradea.
Turnul Primăriei, înalt de 45 de metri, este o componentă dominantă a monumentului istoric care este sediul municipalităţii. Iar panorama observabilă de la balconul său este surprinsă şi de „poza circulară” postată în sistem panoramic complet, pe site-ul Primăriei, la adresa www.oradea.ro
Pentru ca Turnul să devină vizitabil, trebuie consolidat şi restaurat, îndeosebi la nivelul scărilor de lemn şi metal şi la balconul aflat la 40 de metri înălţime. De asemenea, întrucât acum accesul se poate face doar de la etajul doi al clădirii, vor trebui transformate două birouri de la parter într-un hol de acces în Turn. Comisia de licitaţie va trebui să valideze câştigătorul lucrării până la mijlocul lunii.
Cristian Horgoş
Citiți principiile noastre de moderare aici!