În ziua în care toţi cei dragi îşi iau rămas bun de la alpinistul arădean Zsolt Török, preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat, marți post-mortem, cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler, pentru contribuția semnificativă adusă sportului românesc, după cum a transmis, pentru Mediafax, Administrația Prezidențială.
„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat marți, 20 august, decretul de decorare post-mortem a alpinistului Zsolt Török. Astfel, în semn de înaltă apreciere și recunoaștere pentru importantele performanțe sportive obținute de-a lungul timpului, pentru determinarea și pasiunea cu care și-a desăvârșit poziția de alpinist la nivel național și internațional, precum și pentru contribuția semnificativă adusă sportului românesc, Președintele Klaus Iohannis a conferit post-mortem Ordinul Național -Pentru Merit- în grad de Cavaler alpinistului Zsolt Török”, scrie în comunicat Administrația Prezidențială.
Sicriul cu trupul alpinistului Zsolt Török, care a fost găsit mort în Munții Făgăraș, a fost depus luni în holul principal al Teatrului de Stat din Arad. Slujba de înmormântare are loc marți, de la ora 14.00, tot la Teatrul de Stat din Arad, şi este urmată de înhumarea la cimitirul Eternitatea din oraș.
Ultima proiecţie la Oradea
În perioada 4-6 februarie, în Aula Magna a Universității din Oradea, a avut loc a XIV-a ediţie a galei de proiecții video și slide show cu specific montan, „Expediţia – Chemare în necunoscut”, organizată de Clubul de Speologie Cristal Oradea.
Primul care a deschis proiecţiile, pe 4 februarie, a fost alpinistul Török Zsolt. Nu era la prima sa participare în gala orădeană. A prezentat atunci proiecţia „Premieră mondială în peretele sudic – Vârful Pumori 7.161 m – Traseul Călătoria Micului Prinţ”. Arădeanul, care practica alpinismul de 30 de ani, povestea atunci că avea legături foarte strânse cu Oradea şi Bihorul pentru că a început să practice alpinismul în Vadu Crişului, fiind zona cea mai apropiată de Arad pentru antrenament.
Era un puşti care visa în Vadu Crişului la vârfurile din Himalaya, visa să ajungă măcar pe un vârf de 8000 de metri, dar niciodată nu a visat că va face ceea ce a realizat în toamna anului trecut – să deschidă în premieră o line nouă în peretele sudic al vârfului Pumori din Himalaya. „Am fost atât de tare impresionat de poveştile celor mai mari alpinişti încât nu mi-am imaginat că eu, vreodată, mă voi implica într-o premieră”.
Ideea de a-l numi traseul „Călătoria Micului Prinţ” a fost a lui Zsolt, pentru simplul fapt că, spunea el: „toţi suntem nişte călători, la fel ca Micul Prinţ, iar atunci când punem o întrebare nu ne lăsăm până nu îi găsim un răspuns”. Acum e rândul nostru să ne întrebăm: „De ce?”…
Spunea atunci că de când s-a întors din expediţie trăieşte în fiecare zi acea poveste, şi duce cu el ideea că alpinismul se naşte din dragoste pentru natură. „Este departe de mine să pun accentul pe performanţă, iar în cazul în care aş depăşi şi mai mult propriile limite, nici atunci nu aş avea alt scop decât să arat latura umana a acestor fapte. Pentru că simt că asta ne lipseşte cel mai mult.
Performanţele trec, iar ce rămâne este omul care a trecut prin acele încercări grele, rămâne mesajul, rămân amintirile din care ne inspirăm mai departe, sau ne hrănim o perioadă”.
Cu siguranţă noi rămânem cu amintirea lui Zsolt, un tip jovial, care ştia cu multă carismă să ne facă să trăim emoţiile unei expediţii pe cele mai înalte vârfuri şi sentimentul de mândrie atunci când drapelul românesc flutură la mii de metri înălţime. Drum lin, Zsolt, spre înălţimi!
Citiți principiile noastre de moderare aici!