Conform Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Bihor în perioada următoare se va pune în aplicare ordinul privind acordarea ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic la speciile bovine şi ovine/caprine şi a ajutoarelor specifice pentru producătorii de lapte şi de carne de vită şi producătorii de lapte şi de carne de ovine/caprine din zonele defavorizate, în anul 2014.
Anul acesta beneficiarii schemei de ajutor specific acordat producătorilor de lapte şi de carne de vită şi producătorilor de lapte şi de carne de ovine/caprine din zonele defavorizate beneficiază de ajutor specific în funcţie de efectivul de animale deţinut/beneficiar/categorie din următoarele categorii vaci de lapte, bivoliţe de lapte, taurine din rase de carne şi metişii acestora: tauri din rase de carne, vaci din rase de carne, vaci metise cu rase de carne, tineret mascul şi/sau femel din rase de carne şi/sau metişi cu rase de carne dar şi femele ovine/caprine. Pentru a beneficia de ajutoarele menţionate mai sus, solicitanţii vor trebui să depună cererea unică de plată pentru fiecare beneficiar pentru toate exploataţiile deţinute cu cod atribuit de la ANSVSA la centrul judeţean/local al APIA Bihor pe a cărui rază teritorială se află exploataţia înregistrată sau exploataţia cu cel mai mare număr de animale, însoţită de documente generale şi documente specifice fiecărei categorii de animale în funcţie de schema aplicată.
Norme
Pentru a nu face mai multe drumuri inutile reprezentanţii APIA atrag atenţia potenţialilor beneficiari că începând cu această săptămână trebuie să treacă pe la medicul veterinar pentru eliberarea adeverinţei şi pentru a clarifica situaţia animalelor pentru care se poate solicita sprijin financiar. Adeverinţa se eliberează chiar dacă solicitantul de sprijin financiar nu mai deţine bovine în exploataţie. Toate adeverinţele vor fi salvate în sistem de către medicul veterinar pentru a putea fi vizualizate în aplicaţia APIA. Pentru a beneficia de sprijin financiar este obligatorie deţinerea, completarea şi prezentarea Registrului individual al exploataţiei care se va completa pentru fiecare exploataţie şi va cuprinde toate animalele din exploataţie.
„Facem un apel către medicii veterinari să vină în ajutorul fermierilor şi să îi ajute, în măsura posibilităţilor, la completarea Registrului individual al exploataţiei. De asemenea, trebuie să genereze şi să tipărească adeverinţele prin proceduri SNIIA şi să le înmâneze solicitanţilor deoarece nu vom prelua cereri fără ca solicitantul să deţină adeverinţa”, a precizat Florian Pavel, directorul APIA Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!