Regulamentul de alimentare cu energie termică în Oradea urmează să fie modificat ca urmare a schimbărilor operate, anul trecut, în stabilirea zonelor unitare de încălzire.
Modificările propuse vor fi debătute public marţi, 9 ianuarie, în Sala Mare a Primăriei, de la ora 17:00. Termenul-limită pentru depunerea observaţiilor şi propunerilor este 8 ianuarie.
Prima dintre modificările propuse se referă la impunerea unei soluţii de încălzire proprietarilor de locuinţe sau spaţii comerciale. Dacă un astfel de spaţiu este situat în aria unei zone unice şi din construcţie nu este racordat la reţeaua municipală, va folosi reţeaua de care dispune în continuare. Când proprietarul va dori schimbarea soluţiei pentru apă caldă şi încălzire, „se vor aplica prevederile zonei unitare de încălzire, fiind obligați să se racordeze la SACET și nu se vor aviza cererile de racordare la rețelele de gaze naturale”, spune modificarea propusă la regulament.
„Pentru clădirile ce vor fi construite ulterior aprobării prezentului Regulament, pe terenuri aferente străzilor nominalizate ca făcând parte din zona unitară de încălzire, sau pe terenuri eliberate de construcții existente la data aprobării prezentului Regulament, sau în locul unor clădiri care acum au, potrivit nomenclatorului stradal, adresa pe stradă nominalizată la data aprobării prezentului Regulament ca fiind într-una din zonele unitare de încălzire, în arealele zonelor unitare de încălzire, încălzirea și prepararea apei calde de consum se vor asigura obligatoriu prin racordarea la SACET”, este o altă propunere inclusă în Regulament.
Regulamentul prevede şi coexisetenţa mai multor furnizori în cuprinsul unei zone unice: „În cazul străzilor pe care există atât rețele de termoficare cât și rețele de gaze cu branșamente executate, acestea nu pot face parte pe întreaga lungime din zonele unitare de încălzire, deoarece din punct de vedere tehnico-funcțional există posibilitatea accesului la două soluții diferite prin care se pot asigura încălzirea și prepararea apei calde de consum: cea centralizată (asigurată prin termoficare) și cea individuală (de exemplu, asigurată prin utilizarea ca și combustibil a gazului natural)”.
O altă propunere de amendare a Regulamentului se referă la situaţia în care reţelele de gaz tranzitează zone unice: „În cadrul zonelor unitare de încălzire pot exista situații în care se impune extinderea rețelelor de gaze naturale pe străzi situate în zona unitară de încălzire, în scopul asigurării alimentării rețelelor de gaze naturale situate pe străzile aflate în aval și care nu sunt cuprinse în zona unitară de încălzire, cazuri în care extinderea rețelelor se va aviza cu mențiunea «fără execuție branșamente». În toate aceste situații, Direcţia Tehnică, în baza analizei documentaţiei și ţinând cont de prevederile legale referitoare la zonele unitare de încălzire, va întocmi Raportul de specialitate şi Proiectul de Hotărâre, ce vor fi înaintate spre decizie Consiliului Local Oradea, iar competenţa deciziei privind avizarea/neavizarea aparţine Consiliului Local Oradea”.
Pentru cei care se gândesc să fenteze Regulamentul, se propune introducerea de penalizări: „În cazul în care furnizorul constată că utilizatorul desfăşoară o altă activitate decât cea declarată în contractul de furnizare a energiei termice, se va proceda la recalcularea consumului de energie termică la tariful corespunzător, retroactiv pentru o perioadă de 3 (trei) ani de zile, sau de la data modificării activităţii atestate cu document justificativ”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!