Anunțul a fost făcut de vicepreședintele CJ Bihor, Ioan Mang și directorul ADI Ecolect, Bujor Chirilă, și are darul de a veni în întâmpinarea solicitărilor primarului de Oradea, Ilie Bolojan. care dorește urgentarea implementării sistemului județean. Cu atât mai mult cu cât la finalul anului expiră contractul de salubrizare al RER Vest cu Primăria Oradea.
Entitate înființată de CJ Bihor și de primării pentru a gesiona deșeurile în județ, ADI Ecolect se angajează ca până în 15 februarie să finalizeze caietele de sarcini pentru licitațiile ce vor fi desfășurate în vederea desemnării de operatori de salubritate pentru toate cele șapte zone din județ.
Inițial, municipiul Oradea a fost prins într-o singură zonă, alături de alte 25 de comune, iar celelalte zone sunt grupate în jurul orașelor Marghita, Săcueni, Aleșd, Salonta și Beiuș.
Toți în aceeași strună
Apoi, toate consiliiile locale din Bihor vor trebui să aprobe caietele de sarcini, în condițiile în care sunt propuse două forme de plată a salubrității: prin tarifare în baza contractelor individuale cu cetățenii și agenții economici – în mediul urban, respectiv printr-o taxă anuală plătibilă la primărie, o dată cu taxele și impozitele locale – în mediul rural. A doua formă de plată propusă este menită pentru a evita neplata operatorilor de către beneficiari, în mediul rural. Chirilă transmite că așteaptă ca până în 15 martie, toate consiliile locale să aprobe caietele, iar dacă un singur consiliu local amână votul, tot proiectul județean se blochează.
În altă ordine de idei, Mang dă vina pe fosta conducere a CJ Bihor, îndeosebi pe managerul de proiect Horia Carțiș pentru faptul că executantul Teamnet Engineering, aflat în insolvență, nu s-a prezentat pentru proba la rece a instalațiilor de sortare și transfer a deșeurilor, iar consultantul MediaOne a predat caietele de sarcini cu întârziere și în formă necorespunzătoare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!