Municipiul Oradea a fost prima localitate din România în care a fost inaugurată o creșă de tip mare, pentru 110 copii, în cadrul Programului guvernamental „Sfânta Maria”.
Programul a fost inițiat de ministrul Cseke Attila în 2022, când a mai ocupat funcția de ministru al Dezvoltării, însă de atunci și până acum, programul a înregistrat sincope în privința finanțării. Revenirea lui Cseke la conducerea Ministerului Dezvoltării pare să fie de bun augur pentru familiile cu copii cu vârste între 0 și 3 ani din Oradea și din localitățile ce aparțin zonei metropolitane. Până la finalul acestui an, potrivit estimărilor, prin creșele care sunt programate să fie realizate se va ajunge ca problema locurilor insuficiente în creșele de stat să nu mai existe.
„Inițial, acest program guvernamental a pornit pe o finanțare exclusiv de la bugetul de stat. În momentul în care a apărut oportunitatea finanțării prin PNRR, o parte din aceste investiții, de construire de creșe, au fost transferate pe PNRR. Este și cazul creșei din Oradea. Până în acest moment sunt finalizate șapte creșe, iar cu cea de la Oradea sunt deja opt. Până la finalul anului vor fi predate autorităților locale un număr de 75 de creșe prin acest program”, a anunțat ministrul Cseke Attila.
Municipiul Oradea este cuprins în programul de creșe cu două unități, una de tip mare, cea de pe str. Ion Irimescu, respectiv una de tip mică, cu 40 de locuri, pe str. Aluminei, unde lucrările au început în decembrie 2024. Prin operaționalizarea celor două noi unități, numărul total al locurilor în creșele din Oradea va ajunge la 1.000.
„Am spus mereu că astfel de proiecte în parteneriat între Primăria Oradea și Guvernul României își vor arăta cu siguranță utilitatea în anii care urmează. Cu această creșă finalizată, municipiul Oradea ajunge la 1.000 de locuri disponibile în cele 15 creșe pe care le avem. Lucrurile se vor echilibra după ce va fi finalizată și creșa din Rogerius, de pe Strada Aluminei, dar și creșele din zona metropolitană, pentru că în continuare avem în creșele din Oradea copii din zona metropolitană”, a anunțat primarul Florin Birta.
În județul Bihor sunt programate în total 17 creșe noi, din care opt sunt prin finanțate prin PNRR, iar nouă cu fonduri de la bugetul de stat. Prin finalizarea acestora, numărul total al locurilor în creșe pentru copii cu vârste între 0 și 3 ani va ajunge la 940. În localitățile din zona metropolitană, prin programul inițiat de Cseke, se vor construi creșe noi în Sântandrei, Sânmartin, Oșorhei și Paleu, iar numărul total al locurilor va fi de 370, ceea ce va degreva presiunea care încă există asupra creșelor din Oradea.
La Oșorhei, primăria a predat la începutul lunii ianuarie amplasamentul către constructorul desemnat pentru o creșă de tip mică, cu 40 de locuri. La Sântandrei, Sânmartin și Paleu, lucrările la noile creșe ar trebui să se finalizeze până la finalul acestui an. În România se vor construi trei tipuri de creșe: creșă mică (4 grupe, capacitate totală de 40 de copii), creșă medie (7 grupe, capacitate totală 70 de copii) și creșă mare (11 grupe, capacitate totală 110 copii).
Trimite articolul
XNu este suficient, problema este calitatea educatorilor. Aici e nevoie de investiții.