Dezvoltarea unor clădiri de locuințe colective și spații comerciale în vecinătatea corpului principal de clădire din ansamblul Cazarma Husarilor a ajuns din nou în dezbaterea Comisiei Municipale de Urbanism și Amenajarea Teritoriului.
În 2020, propunerea acelorași persoane private, referitoare la organizarea întregii zone, cu includerea monumentului istoric, a trecut de CMUAT, dar s-a împotmolit în circuitul birocratic ulterior.
[eadvert]
Astfel, CMUAT transmite prin comunicat de presă că „s-a solicitat avizul Arhitectului Șef pentru Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) – construire imobil cu funcțiune mixtă (locuințe colective+comerț la parterul imobilului) pe o parcelă de colț, situată la intersecția dintre str. Satelitului și str. Retezatului, în imediata vecinătate a unei clădiri monument istoric din ansamblul Cazarma Husarilor”. Propunerea depusă acum, lucrare a firmei arhitectului Daniel Tivadar, a fost respinsă în CMUAT. Motivația este că nu pune în valoare monumentul istoric din vecinătate.
Anterior, în 2020, o variantă de documentație a aceluiași dezvoltator pentru această zonă, realizată de un arhitect clujean, a primit aviz favorabil din partea Arhitectului Șef, dar a fost respinsă în Comisia Regională pentru Monumente Istorice. Una dintre propunerile specialiștilor de la comisia regională a fost ca imobilul propus să piardă un nivel, dat fiind nivelul de înălțime al zonei – case cu etaj, iar mai rar cu etaj și mansardă.
Proprietarul nu a mai pledat pentru propunerea sa în fața comisiei naționale de la Ministerul Culturii, ci a optat între timp pentru schimbarea arhitectului, soluție necâștigătoare, cel puțin până acum.
Proiectul judecat se referă strict la potențiale amenajări în vecinătatea manejului Cazarmei Husarilor și nu la o soluție definitivă pentru acesta. CMUAT a cerut însă o simulare a modului în care dezvoltarea ar încadra monumentul, ca asigurare că noua construcție nu îl va parazita.
Primăria și-a anunțat, în urmă cu mai mulți ani, interesunl pentru refuncționalizarea clădirii, cu condiția accesării de fonduri europene. Promisiunea a rămas, până acum, literă moartă.
Școală rabinică pe Mihai Viteazul
În aceeași ședință a CMUAT, s-a emis aviz favorabil pentru proiectul Comunității Evreilor din Oradea, care a cerut avizul de oportunitate pentru construirea unei „școli rabinice, cantină ritualică și spațiu de cazare pe str. Mihai Viteazul nr. 4, colț cu str. Mihail Kogălniceanu”.
CMUAT a avizat favorabil proiectul, în condițiile elaborării unui Plan Urbanistic de Detaliu. Astfel, în vederea obținerii autorizației de construire, solicitantul trebuie să elaboreze în prealabil Planul Urbanistic de Detaliu, care va fi și acela analizat în CMUAT. Proiectul prevede desființarea unor clădiri parazitare existente în această incintă și construirea unui imobil nou, cu front stradat spre str. Kogălniceanu, transmite municipalitatea.
Respins
CMUAT a respins, săptămâna trecută, proiectul pentru construirea de apartamente în regim hotelier pe strada Delavrancea nr. 37. „În urma analizării documentației prezentate, CMUAT a dat aviz nefavorabil din cauza volumetriei agresive, având în vedere dimensiunea imobilului propus și impactul asupra zonei”, transmite comunicatul.
Săptămâna trecută, municipalitatea a comunicat modificări importante în activitatea CMUAT, justificate prin implicarea viceprimarului Arina Moș în eficientizarea activității la Arhitectul Șef, direcție pe care o gestionează.
Comunicarea publică a acestor proiecte tratate în ședința CMUAT din 15 aprilie este un prim semn de transparență din sectorul respectiv, asta în condițiile în care, în Cluj-Napoca de exemplu, ședințele acestui for sunt publice. JB – C.GH.
Trimite articolul
XNu mai faceti blocuri in centru, doar la periferie. Peste cativa ani o sa va treziti cu orasul sufocat si blocat in zona centrala si nu se va mai putea face nimic. Primaria ar trebui sa vina cu un proiect de cartier nou cu bulevarde sau strazi mari unde sa fie construite noile blocuri pe modelul cartierelor noi facute de comunisti. La noi nu vezi numai o dezvoltare haotica cu strazi mici si inguste, fara nici o viziune pt viitor ca sa poti avea un bulevard sau sa extinzi tramvaiele, pur si simplu nu este loc.
-
bine zici, doar ca lumea vrea sa stea in oras, in centru daca se poate. in afara orasului isi pot lua teren sa-si construasca vila.
-
Si la periferie se poate sta, primaria sa aiba un teren mare si cum am spus faci bulevard cu 4 benzi, loc pt tramvai, strazi noi largi, si acolo faci zeci de blocuri , cum ar fi un nou cartier Nufarul, locuri pt case le lasi in alta parte pt cine vrea. Sigur ar sta lumea , asa cum locuiesc in Prima Nufarul care e la 4 km de centru se pot face cartiere noi , ma refer la cartier adevarat cu infrastructura adevarata. Doar ca primaria nu vrea sa investeasca in strazi noi si utilitati noi, e mai simplu sa demolam case si facem blocuri peste ele.
-
-
Cunosti Oradea doar din filme documentare ???! …deja este sufocat si blocat…..si inca nu s-au dat in folosinta puhoiul de blocuri cu 10 etaje de pe Onestilor si cele de langa cimitirul Rulikovschi !!!
-
Nu e inca sufofact, inca mai exista scapare, nu e prea tarziu.
-
Ai uitat sa spui ce cele 14 blocuri cu 9 etaje, 2000 aparatamente de pe terenul fostul Abator, care in 2-3 ani sunt gata
-
Ghetouri
Vai si amar, despre ce transparenta vorbiti, cand pana acum 1 an, inainte de pandemie, se putea merge in comisie si discutate lucrarile. Acum nu ai voie nici sa te apropii de usa comisiei, ca vai doamne Covid. Eu zic, ca daca doresc transparenta, sa faca bine, si sa faca sedintele publice, posibil de vizionat pe facebook, sau alte platforme, cum se face la Consiliul Judetean. Scutiti-ne cu transparenta lor, in care comunica numai ce vor ei.
-
Dragul meu arhitect, comanda de sus se execută si mai jos , nu se discută….ci se execută 😉
Domnilor consilierii; încetați să m-ai aglomerați zona centrală cu blocuri. Aveți spatii in exteriorul orașului și faceți blocuri acolo. Voi vreți să descongestionării zona centrală dar continuați să construiți acolo. OPRIȚI -VA o dată că o să ajungeți ca, Clujul. Clujul a construit fără Cap. De fapt vorba proverbului; “CUM E TURCUL, AȘA-I PISTOLU.” BOC nu a fost bun de premier și nici în arhitectură nu-i bun de fel. Lăsați ORADEA să se dezvolte armonios și cu bulevarde largi. Zona centrală continuați să o faceți cum v-ați propus și dacă sunt cerințe pentru alte locuințe extindeți in zona de dincolo de centură.
-
In urma cu vreo 7 ani Bolojan a spus ca nu mai vrea sa se extinda orasul pt ca e prea mare, politica lui e sa-l inghesuie cat mai mult, strazi inguste, demolam case sa facem blocuri, in locurile goale in loc sa facem parcari sau spatii verzi le dam sa faca blocuri, apoi demolam case pt parcari si spatii verzi. Nu extim blocurile in afra centurii pt ca trebuie bagat infrastructura si costa, e mai ieftin sa expropriem case. Casele sunt dusmanul primariei, pe motiv ca Clujul ne considera sat, de aceea a dat ordin celor din centru sa-si inalte casele sau sa le demoleze sa faca cu etaj sau mini blocuri. Ma ingrozesc cand vad noua zona unde s-au facut case linia Grigorescu-Cihei-Sanmartin, plus zona de dealuri, doar stradute cat incape o masina, sau doua la limita ca nu exista trotuar, dupa ce fac trotar doar sens unic. Nici un bulevard nou mare in zona sa colecteze pe viitor traficul. Visul lui Bolo e ca Oradea sa devina un Cluj, Iasi, Galati, orase doar cu blocuri. Nu stiu peste 30 de ani cand tot in zona veche se vor face blocuri cat de costisitor va deveni solutiile de descongestionare, in loc sa faci acum cu cap sa-l dezvolti spre exterior. Urmeaza gradina zoo sa fie cu blocuri, zona stadionului, deja in Iosia pe Mestesugarilor se demoleaza case sa fie blocuri in locul lor. Plus facem stadion nou, sala polivalenta mai mai decat vechile(cazul stadionului), apoi peste 20 de ani facem altul ca e prea mic. Cel mai bine se vede cum se sufoca Nufarul, deja cel putin 20-30 de blocuri noi sau care urmeaza au fost facute in zona, plus casele din jur traficul e infernal , si ce masura ia primaria sa desfiinteze parcari si sa inchida strazile de dau in bulevard ca sa largeasca un cacat de trotuar. Pur si simplu sunt niste habanisti care isi vad doar de interesele lor, sa le pice banul cu lucrarile, si spagile pt noile blocuri.
-
Stai ca in Grigorescu va fluidiza traficul cu o masura super inteligenta , ca acolo va ajunge centura din Nojorid! Sa vezi atunci distractie acolo!!!!
-
Baza sportiva Vointa a fost desfiintata pe motiv ca se face parcarea supraetajata, doar ca parcarea ocupa doar un sfert din teren. Puneti pariu ca restul terenul ramas liber va fi dat pt constructia de blocuri, si oare cine se va folosi de parcare pt cine va fi? Credeti ca terenul va ramane liber, s-ar putea face terenurile de tenis inapoi, sau parc, dar nu vor fi blocuri. Teren in Centru care valoreaza vreo 500 euro m2, oare cu cat va fi oferit dezvoltatorilor, aproape gratis. Urmeaza gradina zoo, dupa ce au bagat atatia bani in ea acum vor sa o mute
-
Cu intarare pe George Baritiu, cea mai ingusta strada in Oradea, sens unic! Parcul pentru masini ridicate in centrul orasului cu intrare pe Academiei!
Sa zica cineva ca astia sunt normali la cap!-
Nu sunt normali, ei gandesc doar pt ce le pica, iar Bolo e pe principiul sa facem doar sa fie nu conteaza ce si cum
-
În imagine este grajdul, cazarma este vizavi și mă tem că e prea târziu să fie salvată. Rușine tuturor administrațiilor, neputincioase sau nepăsătoare. Clădirea a fost construită de localnici pe vremea lui Iosif al II lea, o parte de istorie.
-
Prin anii ’50 in manejul acela se amenajase sala de sport Dinamo; am vazut acolo meciuri de baschet din prima divizie si concursuri de atletism la nivel national !
Marele arhitect al orașului Oradea, fără studii universitare de arhitectură știe, asemeni lui Ceaușescu, care le știa pe toate, cum trebuie să arate orașul pe care îl consideră domeniu privat, apropo conduce și dictatorial ca Ceaușescu!
Arhitectura orașului Oradea este mult mai frumoasă decât a Clujului. Cei din Cluj ne consideră sat, nu datorită arhitecturii orasului Oradea pe care o apreciază din punct de vedere estetic, ci datorită dezvoltării economice, mentalității de țărani dezrădacinați parveniți care își pun amprenta asupra orașului.
Paradoxal acest țăran incult, nu degeaba poreclit Bolovan de către concitadinii săi, este împotriva naturii, a naturaleții, îi place împopoțonarea excesivă tip BETON, kitsch-ul, prin care vrea să sufoce arhitectura incontestabil valoroasă a orașului Oradea.
Vorba proverbului “Prostul daca nu-i fudul parcă nu e prost destul”
Unde e trasnparenta? Ca se intalnesc doar ei si trec pe cine vor si noi nu stim de ce o lucrare la un arhitect trece iar la un altul nu. Aceeasi lucrare. Cand vor fi aceste sedinte deschise publicului integral? Cel mai probabil niciodata ca asa nu ar mai putea influenta dupa cum se dicteaza.