Ca în fiecare an, pe 2 februarie se serbează Ziua Mondială a Zonelor Umede. „Anul acesta deviza este- Grija pentru zonele umede, un răspuns la schimbările climatice – şi se referă la impactul schimbărilor climatice asupra ecosistemelor zonelor umede, ameninţate de activităţile antropice precum şi rolul acestor zone umede în atenuarea efectelor schimbărilor climatice. Îmbunătăţirea managementului bazinelor de râu, refacerea zonelor de retenţie a apei în timpul inundaţiilor, îmbunătăţirea serviciilor zonelor umede pentru ameliorarea efectelor secetei au beneficii economice sociale şi de mediu imediate şi ajută la combaterea efectelor schimbărilor climatice”, a precizat Loredana Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Bihor.
La nivelul judeţului Bihor sunt considerate zone umede Pescăria Cefa, Lunca Barcăului, Valea Ierului, Valea Alceului, Lacul Peţea, Molhaşurile din Valea Izbucelor, Câmpia Careiului, Crişul Negru, Crişul Repede în amonte de Oradea, defileul Crişului Repede- Pădurea Craiului, Săcueni cu rezervaţia naturală Llacul Cicoş şi Valea Iadei.
Sărbătorită
Ziua Zonelor Umede este un prilej pentru Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor de a organiza şi participa la diverse acţiuni educative. Pentru că au vacanţă în această perioadă, elevii orădeni au sărbătorit mai devreme evenimentul.
Astfel pe data de 26 ianuarie au avut loc mai multe activităţii sub genericul „Pledoarie despre natură”, la care au luat parte elevii Cercului de chimie experimentală „Nymphaea” din cadrul Palatului Copiilor şi Elevilor. Pe data de 27 ianuarie elevii Şcolii cu clasele I- VIII Avram Iancu Oradea, în cadrul cercului de protecţia mediului au serbat evenimentul, iar pe 28 ianuarie elevilor clasei a IV – a Step by Step de la Liceul Teologic Greco Catolic Oradea au luat parte la rezolvarea unui test de cultură generală pe această temă.
S.Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!