În data de 19 septembrie 1994 Adunarea Generala a Naţiunilor Unite a proclamat data de 16 septembrie drept Ziua Internaţională pentru Protecţia Stratului de Ozon. „Tema din acest an este – Participare universală, protecţia stratului de ozon uneşte întreaga lume”, a precizat Ovidiu Dăescu, directorul coordonator al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Bihor.
Vital
Stratul de ozon care se găseşte în atmosferă la distanţă de 16-32 km de la suprafaţa pământului, joacă un rol crucial în protejarea vieţii la suprafaţa planetei împotriva radiaţiilor dăunătoare din spaţiul sideral şi a razelor solare, razele ultraviolete-B din radiaţia solară, radiaţie foarte periculoasă pentru organisme.
Substanţele care depreciază stratul de ozon sunt cloroflorocarburile, halogenii, tetraclorura de carbon, metilcloroformul, utilizate ca agenţi de refrigerare şi fluide pentru aer condiţionat, solvenţi şi agenţi de spumare, agenţi pentru stingătoarele de incendii.
Deprecierea stratului de ozon ne afectează sănătatea. Astfel, poate apărea slăbirea sistemului imunitar, apariţia cancerului de piele, a cataractelor şi chiar orbire, arsuri ale zonelor expuse la soare, îmbătrânirea pielii dar şi alte boli.Apar de asemenea şi modificări ale temperaturii atmosferice.
„Celebrarea acestei zile în lumea întreagă oferă oportunitatea atragerii atenţiei şi iniţierii de acţiuni la nivel global, regional şi naţional privind protecţia stratului de ozon”, a concuzionat directorul APM Bihor.
Simona Albinaru
Citiți principiile noastre de moderare aici!