Ziua Roşiei Montane se marchează şi la Oradea, pentru conştientizarea pericolul cianurizării Ardealului.
Campania „Salvaţi Roşia Montană!” ajunge şi la Oradea. În ultimii ani, românii au auzit despre cazul Roşia Montană îndeosebi prin campania publicitară agresivă, demarată de compania minieră RMGC. Această companie cu capital majoritar canadian doreşte să topească munţii, folosindu-se de cianură, pentru a scoate şi ce a mai rămas din aurul Apusenilor.
Iată, însă, că opinia publică are acum posibilitatea să cunoască realitatea prea puţin promovată de mass-media centrală. Moszkva Caffe, din strada Moscovei nr. 8, găzduieşte azi un eveniment ce-şi propune să arate care este patrimoniul natural şi cultural al Roşiei Montane. Ce se pierde o dată cu începerea exploatării aurului prin cianurizare: dispar munţi întregi, o comunitate întreagă piere, se distruge o localitate atestată acum 1882 de ani (!), rămânem fără moştenirea galeriilor miniere „croite” de romani. Toate acestea se adaugă contaminării definitive a locului cu cianură, o substanţă care, o dată începută exploatarea minieră, va reprezenta un pericol constant la adresa pânzei freatice şi a bazinului hidrografic din întregul Ardeal. O seamă de instituţii importante, precum Academia Română, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, ASE sau Bisericile se împotrivesc acestui proiect de exploatare a aurului.
Cetăţenii cărora nu le este total indiferent ce se întâmplă în jurul lor sunt invitaţi, miercuri, 6 februarie, la Ziua Roşiei Montane în Oradea. Se împlinesc 1882 de ani de la atestarea documentară a Roşiei Montane – cea mai veche localitate minieră de pe teritoriul României. Campania Salvaţi Roşia Montană organizează în Oradea un eveniment dedicat patrimoniului natural şi cultural excepţional de la Roşia Montană. Evenimentul este găzduit miercuri seară de Moszkva Caffe, strada Moscovei nr. 8. Intrarea este liberă.
Evenimentul are rolul de a aduce în discuţie riscurile la care este supus patrimoniul natural şi cultural de către proiectul minier pe bază de cianuri, propus în zonă de compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC). Proiectul de exploatare a aurului prin cianurizare va topi, efectiv, Munţii Apuseni din zonă. Impactul asupra mediului al acestui proiect este unul ce depăşeşte perimetrul zonei, bazinul hidrografic al întregului Ardeal şi, prin extensie, al Ungariei fiind serios pus în pericol de această tehnologie de exploatare a aurului.
Începând cu ora 19, se vor face proiecţii de filme documentare. De asemenea, se va prezenta şi iniţiativa includerii localităţii în Patrimoniul Mondial UNESCO. O expoziţie de fotografie va surprinde spiritul Roşiei (dr. Teodor Radu Pantea şi alţi fotografi).
Galerii
Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar de 1882 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tăbliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în galeriile sale subterane în secolul XIX, reprezintă unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman internaţional, arată organizatorii.
La Roşia Montană se păstrează vestigii exceptionale, atestând evoluţia exploatărilor miniere de-a lungul a 2.000 de ani, din perioada pre‐romană până în epoca contemporană. E vorba despre şapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale şi de epocă modernă, un târg minier păstrat exemplar încă din perioada preindustrială sau lucrări hidrotehnice.
Ziua Roşiei Montane va avea loc şi în alte peste 30 de oraşe din ţară şi străinătate, unde cele aproape două milenii de istorie vor fi sărbătorite prin evenimente similare. Harta oraşelor şi programul pot fi găsite pe www.ziuarosieimontane.ro.
Proiecţii de filme documentare
ora 19: Noul Eldorado/ Tibor Kocsis/ Ungaria (76’), 2004
ora 20:40: Mărturii din Roşia Montană/ Nicolae Mărgineanu/ România, 2011 (scurt metraj)
ora 21: Roşia Montană, un loc la marginea prăpastiei/ Fabian Daub/ Germania, 2012
Citiți principiile noastre de moderare aici!