Piaţa Unirii s-a umplut sâmbătă de românii dornici să marcheze astfel Ziua Naţională a României. Nu i-a numărat nimeni, dar cu siguranţă au fost şi mai mulţi decât anul trecut. Au fost cu miile, iar comercianţii prezenţi lângă staţia de tramvai i-au ajutat pe românii patrioţi cu „logistica” specifică Zilei: cocarde, steguleţe, fulare. Desigur, toate colorate în roş-galben-albastru.
Ceremonia de lângă statuia lui Mihai Viteazul a început în jurul orei 10:30, cu un Te Deum, slujba religioasă oficiată de preotul militar Mircea Ioniţă. A urmat un scurt discurs rostit de prefectul Claudiu Pop. Citind un text scris pe o hârtie de culoare roşie, prefectul Pop a vorbit în termeni optimişti despre ceea ce ar putea fi România, arătându-se încrezător în soarta ţării. La microfon a urmat istoricul Viorel Faur. Profesorul universitar nu a făcut istoricul evenimentelor ce au condus la Marea Unire din 1 Decembrie 1918. Dimpotrivă, discursul lui Faur a avut o puternică amprentă a timpului prezent, istoricul referindu-se mai mult la starea de spirit de azi a românilor. Faur a cerut ca românii să fie uniţi şi nu a uitat să spună că scopul Marii Uniri din 1918 nu poate fi atins în totalitatea sa fără Unirea Basarabiei cu Ţara.
Fără Hora Unirii
Aşa cum îi este obiceiul, corul veteranilor „Traian Moşoiu” a marcat aceste momente solemne printr-un scurt recital. Deşi trecuţi de prima tinereţe, coriştii au interpretat plini de patos cântece cu o puternică încărcătură patriotică. A urmat momentul depunerilor de coroane.Mai scurt decât de obicei, îndeosebi datorită ritmului alert pe care organizatorii l-au impus instituţiilor, partidelor şi diverselor asociaţii în depunerea reverenţelor florale faţă de eroii Patriei, la soclul statuii Viteazului. UDMR Bihor a fost reprezentată la vârf, de liderul Kiss Alexandru, iar coroana depusă de politicienii maghiari a purtat o panglică tricoloră, semnată „UDMR Bihor”. Fără alt mesaj. Preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, nu a fost prezent la festivităţile din Oradea. CJ Bihor a fost reprezentat, în schimb, de vicepreşedinţii Mang şi Kiss. Au mai fost prezenţi primarul Ilie Bolojan, viceprimarii Mureşan şi Mălan, deputata Lucia Varga, secretarul de stat Bodog sau subprefectul Bitea.
Detaşamentul de onoare şi-a cules aplauzele şi de această dată, acesta fiind, ca de obicei, un moment gustat de orădenii prezenţi în Piaţa Unirii. Politicienii s-au retras apoi, lăsând loc momentelor artistice oferite de Ansamblul Folcloric Crişana, în faţa statuii lui Mihai Viteazul. Surprinzător, însă, spre deosebire de alţi ani, orădenii nu s-au mai prins în Hora Unirii! După manifestările din piaţă, oficialităţile s-au regăsit la un prânz festiv, organizat de Prefectura Bihor la Hotel Continental, gestionat de familia prefectului Pop. Au luat parte demnitari, şefi de instituţii, lideri politici, dar şi înalte feţe bisericeşti.
Fasole, conlocuitori şi marş!
A existat şi un moment tensionat. În timp ce lângă statuie se cânta popular şi patriotic, doi cetăţeni au ţinut să desfăşoare o pancartă mare, prin care militau, în română şi maghiară, pentru drepturile „popoarelor conlocuitoare”. Unii orădeni i-au apostrofat, iar jandarmi i-au scos rapid din mulţime pe turbulenţii cu revendicări.
În timp ce boxele amplasate în Piaţa Unirii răsunau de cântece folclorice patriotice, în parcarea din strada Independenţei s-a dat startul la fasolea cu ciolan, în jurul orei 11.30. Repede s-au format două cozi. Una mare şi lată, pentru gustarea oferită gratuit de Primărie. La celalată, mai „subţire”, orădenii erau aşteptaţi să-şi plătească cu 5 lei deja tradiţionala gastronomie din prima zi a lui decembrie.
1 Decembrie 2012 a adus şi o curiozitate… sonoră. Din Turnul Primăriei, la orele fixe nu a mai răsunat Imnul Iancului, ci Imnul Naţional „Deşteaptă-te, române!”. Un alt element de noutate a fost Marşul Tricolor 1 Decembrie. Asociaţia Descoperă România 4×4 a avut iniţiativa de a realiza un tur al Oradiei al maşinilor de teren dotate cu steaguri tricolore. Ajunşi pe pietonalul Republicii, patrioţii au luat-o pe jos într-un marş colorat frumos în roş-galben-albastru, cu o avangardă formată din călăreţi costumaţi în port popular. Orădenii i-au urmat, reuşindu-se astfel o manifestare memorabilă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!