Luni, 28 februarie se împlinesc 89 de ani de la legiferarea Protecției Civile în România, dată la care, Regele Carol al II-lea a aprobat prin Înaltul Decret Regal nr. 468 din 1933 „Regulamentul Apărării Pasive în România ”, document ce avea să constituie actul de înființare a Protecției Civile din România
[eadvert]
Reprezentanții ISU Bihor au explicat, de Ziua Protecției Civile din România, că măsurile de protecție civilă se realizează din timp, la diferite niveluri organizatorice, zone, localități, de către toate organismele cu responsabilităţi stabilite prin lege şi constă în activităţi specifice, măsuri şi sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar şi de informare publică, planificate, organizate şi realizate în scopul prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor materiale şi mediului împotriva efectelor negative ale unor situaţii de urgenţă generate de diferite tipuri de risc. Rolul, misiunile, organizarea şi activităţile de protecţie civilă sunt reglementate prin Legea nr.481/2004, republicată, privind Protecţia Civilă. Pe plan județean, coordonarea realizării măsurilor de protecţie civilă se efectuează de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana”, pompierii militari bihoreni având misiunea de a proteja viaţa şi bunurile populaţiei în faţa ameninţărilor generate de tipurile de risc specifice judeţului.
Pe linia protecției civile
Din acest punct de vedere, pompierii noștri militari au realizat intervenţii pentru acordarea primului ajutor calificat, misiuni pirotehnice, intervenţii ale echipajului de primă cercetare şi evaluare chimică, biologică, radiologică, nucleară (C.B.R.N), activităţi preventive derulate la nivelul organelor administraţiei locale, executarea de exerciţii de alarmare publică, verificări ale sirenelor de alarmare, localităţilor aflate în zone care prezintă risc de inundaţii/alunecări de teren, spaţiilor de evacuare a populaţiei în situaţii de urgenţă, pregătirea organismelor/structurilor pentru managementul situaţiilor de urgenţă, precum şi a populaţiei, salariaţilor, studenţilor, elevilor şi preşcolarilor, pentru cunoaşterea tipurilor de risc la care pot fi expuşi şi a măsurilor pe care trebuie să le aplice în cazul producerii unor situaţii de urgenţă generate de diferite tipuri de risc şi alte activităţi specifice etc..
Referitor la activitatea de informare preventivă în domeniul situațiilor de urgență, desfășurată de inspectorii de prevenire anul trecut, aceasta s-a concretizat într-un număr total de 1504 de activități, din care 1059 desfășurate la operatori economici, 379 la instituții și 66 de activități la localități, în care au fost cuprinși peste 6.800 de participanți.
În 2021, în zona de competență a Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor (ISU Bihor) au avut loc peste 13. 480 de evenimente ce au implicat intervenția operativă a subunităților de pompieri, în medie 37 de intervenții pe zi, pentru acordarea primului ajutor calificat și a asistenței medicale de urgență, pentru stingerea incendiilor, asistența persoanelor, misiuni pirotehnice, intervenții pentru limitarea și înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase etc..
La nivelul subunităților de intervenție s-au desfășurat 164 de exerciții cu forțe în teren, respectiv 2.527 de activități de recunoaștere în teren și educare preventivă a populației, majoritatea pentru transmiterea mesajelor către populație privind respectarea măsurilor de prevenire a infecției cu SARS-CoV-2.
Pe linie de înștiințare, alarmare, avertizare, în anul 2021, la ISU Bh au fost primite 248 informări, atenționări și avertizări hidro-meteorologice, iar personalul din punctul de comandă al ISU Bihor a transmis prin aplicația informatică RO-ALERT, 15 mesaje de avertizare către populația județului.
Misiuni ale echipajelor pirotehnice și C.B.R.N.
Nu mai puțin de 48 de misiuni de misiuni specifice de cercetare, identificare, detectare, ridicare, transport și depozitare a munițiilor rămase neexplodate din perioada celor două conflagrații mondiale, au fost derulate anul trecut. S-au găsit 19 proiectile de diverse mărimi, 7 grenade ofensive/defensive, 14 bombe de aruncător și 76 de cartușe de diferite calibre.
Echipajul C.B.R.N. a desfășurat 228 misiuni de cercetare, marcare, prelevare probe, identificare și decontaminare: intervenții la cazuri de intoxicare cu pesticide, cu monoxid de carbon etc., intervenții la scăpări de gaze și misiuni de decontaminare COVID-19 a echipamentelor, elicopterului SMURD și autospecialelor.
Au verificat și spitalele
În contextul activării Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI) la nivelul județului Bihor, în anul 2021, pompierii militari bihoreni au desfășurat o serie de activități care au vizat gestionarea pandemiei generată de virusul SARS CoV-2.
Pompierii militari din cadrul CJCCI au informat zilnic a autoritățile locale privind persoanele aflate în carantină /izolare, au actualizat în permanență situația persoanelor carantinate/izolate în aplicațiile informatice dezvoltate în acest sens și au gestionat solicitările de derogare de la măsura carantinării/izolării. Pompierii militari din cele 12 subunități au efectuat 828 de verificări zilnice la secțiile ATI (Spitalul Județean, Spitalul Curteanu și Spitalul Pelican), 14 misiuni de verificare a persoanelor carantinate/izolate și 1133 acțiuni de informare preventivă a populației privind creșterea ratei de infectare.
Principalele misiuni de transport personal si materiale medicale aferente gestionării pandemiei Covid 19 se împart astfel: 59 de misiuni transport vaccin, 59 de misiuni transport echipe mobile de vaccinare, 2 misiuni de sprijin DSP Bucuresti (60 zile), 55 de alte misiuni (transport personal medical la CNCCI, transport materiale medicale etc.), 44 de misiuni transport personal medical și pacienți COVID la Debrecen, Ungaria (31 personal medical și 13 pacienți) și 162 de activități de control (verificate 683 societăți comerciale și 696 de persoane, aplicându-se 660 de avertismente).
De reținut că anul trecut, ISU Bh a derulat misiuni internaționale pe linie de protecție civilă. Între 24 februarie – 19 martie 2021, pompierii de la ISU Bh au fost în misiune de sprijin medical în Bratislava, Slovacia, prin Mecanismul de Protecție Civilă a UE. În luna mai 2021, ISU Bh a avut o misiune de transport materiale medicale în Ucraina, în august 2021 au fost două misiuni de stingere incendii în Grecia și în decembrie 2021, ISU a avut o misiune de transport autoscară mecanică în Ucraina.
Citiți principiile noastre de moderare aici!