Joi, între orele 10:00 şi 14:00, ISU „Crişana” îi invită pe toţi cei interesaţi să asiste la aceste operaţiuni care vor avea loc la sediul unităţii din strada Avram Iancu, nr. 9, cât şi la sediile tuturor subunităţilor din judeţ.
Totodată, în acelaşi interval orar, doritorii vor putea vizita şi Muzeul Pompierilor Bihoreni, amenajat la sediul Detaşamentului 2 de Pompieri Oradea, din strada Aluminei, nr. 57. Activităţile au loc în cadrul Zilei Porţilor Deschise. Evenimentul coincide cu Ziua Protecţiei Civile în România, marcată an de an la data de 28 februarie.
Evenimentul marchează momentul istoric în care, în urmă cu 86 de ani, Regele Carol al II-lea, a aprobat prin Înalt Decret Regal, “Regulamentul Apărării Pasive Contra Atacurilor Aeriene”, document care avea să constituie actul de înfiinţare a Protecţiei Civile din România.
,,Dacă la începuturile existenţei sale, scopul Protecţiei Civile a fost, cu precădere, acela de a limita efectele bombardamentelor aeriene asupra populaţiei sau resurselor teritoriului, de-a lungul timpului, paleta intervenţiilor a devenit mult mai largă şi mai complexă, răspunzând nevoii de siguranţă a cetăţenilor în contextul transformărilor societăţii, pompierii militari desfă urând, pe lângă clasica misiune de stingere a incendiilor, operaţiuni de salvare a persoanelor de la înălţime, de la înec, de sub dărâmături şi din alte situaţii critice, intervenţii pentru descarcerarea victimelor accidentelor rutiere şi
pentru acordarea primului ajutor calificat, misiuni de asanare a teritoriului de muniţia rămasă neexplodată ori de înlăturare a efectelor fenomenelor meteorologice periculoase, intervenţii la accidente tehnologice, radiologice, biologice şi alte calamităţi antropice sau naturale, precum şi alte misiuni care pun în pericol viaţa şi bunurile oamenilor”, a explicat Camelia Roşca, ofiţer responsabil cu relaţiile publice şi comunicare în cadrul ISU Crişana.
Instruire
Tot cu prilejul Zilei Protecţiei Civile, în perioada 25-26 februarie a.c., Serviciul Pregătire pentru Intervenţie şi Rezilienţa Comunităţilor, Inspecţia de Prevenire şi Centrul Operaţional au organizat şi desfăşurat la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,Crişana” al judeţului Bihor, instruirea cadrelor tehnice, inspectorilor de protecţie civilă şi a şefilor Serviciilor Voluntare şi Private pentru Situaţii de Urgenţă din zona de competenţă, scopul acestei activităţi vizând abordarea unor teme referitoare la managementul situaţiilor de urgenţă la nivelul administraţiilor publice locale, instituţiilor şi operatorilor economici din judeţ, analiza aspectelor negative rezultate în urma acţiunilor preventive desfăşurate la nivelul acestora, precum şi familiarizarea celor prezenţi cu noutăţile legislative apărute în domeniu.
Totodată, pentru ca toţi cetăţenii să cunoască specificul, dar mai ales importanţa activităţilor de protecţie civilă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” a desfăşurat pe parcursul lunii februarie o serie de acţiuni ce au vizat informarea populaţiei cu privire la tipurile de riscuri specifice judeţului nostru, precum şi familiarizarea cetăţenilor cu măsurile specifice de prevenire a manifestării acestora şi cu regulile de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!