Evenimentul a fost organizat în premieră de Agroind Cauaceu în parteneriat cu Primăria Diosig. Peste 100 de fermieri din judeţ au beneficiat de intermedierea unei întâlniri cu firmele care aduc pe piaţă imputuri pentru agricultură: pesticide, îngrăşăminte chimice, seminţe şi cereale. Mărci de renume în domeniu au prezentat principalilor beneficiari hibrizi de porumb din punctul de vedere al adapatabilităţii la secetă, al calităţilor pe care le au.
Şi nu în ultimul rând s-a vorbit despre cantităţile obţinute la hectar pe loturile demo de la Diosig, despre tehnologiile de cultură şi costuri. Şi cel mai mare cumpărător din Bihor, în domeniu, Iosif Pazuric, a onorat invitaţia organizatorului. Aceasta în condiţiile în care, vânzarea produselor, desfacerea, este cea mai mare problemă a producătorilor bihoreni. Fiindcă piaţa agricolă nu e funcţională, nu există veriga între producător şi cumpărător.
Tradiţie
Organizatorul evenimentului, inginerul Dan Corbuţ, a dat dovadă de un optimism moderat, deoarece „în acest an nu ne putem lăuda din perspectiva rezultatelor financiare”. Dan Corbuţ a dorit să se facă auzit de„ cei care doresc să trăiască agricultura şi care pot să ne sprijine”. La fel ca şi directorul APIA, Traian Abrudan, şi cel al Direcţiei Agricole, Florin Pavel, Dan Corbuţ a insistat asupra faptului că producătorii trebuie să se asocieze pentru a avea o voce şi o prezenţă puternică pe piaţa internaţională, dar şi în negocierile cu Guvernul. „Mă bucur că am putut deschide o astfel de manifestare la Diosig.
E o mândrie să avem după zilele grâului, ale vinului şi ale satului şi o astfel de manifestare, să putem să prezentăm şi ceea ce lucrăm după ce am petrecut”, a spus primarul de Diosig, Bacso Laszlo. Organizatorul evenimentul doreşte ca Ziua porumbului să devină tradiţie la Diosig.
Veronica Bursaşiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!