În această vineri este Ziua pompierilor români, iar pe plan local, se pregătesc o serie de acțiuni, stațiile și substațiile ISU Crișana Bihor fiind deschise publicului. La Oradea se pune la cale și o defilare cu autospecialele de intervenţie.
42 de intervenții zilnice
În pregătirea zilei lor, pompierii au tras linie la munca lor din primele opt luni ale anului 2019 și spun că, împreună cu membrii serviciilor voluntare pentru situații de urgență, au desfășurat 10.097 de misiuni, în medie 42 de intervenţii pe zi, pentru salvarea și protejarea vieţilor oamenilor, a bunurilor acestora, a patrimoniului public şi privat, în situaţii de urgenţă.
În aceeaşi perioadă, personalul Inspecţiei de Prevenire a efectuat 1.381 de controale la instituţii, operatori economici şi unităţi administrativ-teritoriale, acţiuni în cadrul cărora au fost susținute și peste 1.200 de instruiri cu personalul cu atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă, dar şi exerciţii de alarmare şi evacuare în cazul declanşării diferitelor tipuri de riscuri.
De asemenea, în aceeaşi zi aniversară, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor vor defila cu autospecialele de intervenţie în municipiul Oradea.
Istoria pompierilor
Mr. Camelia Roșca, de la ISU Bihor, a transmis că în data de 13 septembrie, se împlinesc 171 de ani de la memorabila Bătălie din Dealul Spirii, lupta eroică a celor 166 de ostaşi pompieri conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu, împotriva celor aproape 6.000 de soldaţi ai oştirii otomane veniţi pe pământ românesc pentru a suprima idealurile Revoluţiei de la 1848.
Această zi de sacrificiu şi de glorie, 13 septembrie, a fost declarată “Ziua Pompierilor din România”, care comemorează eroii pompieri căzuţi la datorie, celebrându-se devotamentul, curajul şi spiritul de sacrificiu al reprezentanţilor acestei nobile arme. Instituţia pompierilor s-a dezvoltat continuu, adaptându-se contextului contemporan, la clasica misiune de stingere a incendiilor adăugându-se operaţiunile de salvare a persoanelor de la înălţime, de la înec, de sub dărâmături şi din alte situaţii critice, intervenţiile pentru descarcerarea victimelor accidentelor rutiere şi pentru acordarea primului ajutor calificat, misiunile de salvare a animalelor, de asanare a teritoriului de muniţia rămasă neexplodată ori de înlăturare a efectelor produse de fenomene meteorologice periculoase, intervenţiile la accidente tehnologice, radiologice, biologice şi alte calamităţi antropice sau naturale, precum şi alte misiuni de gestionare a situațiilor care periclitează siguranța semenilor.
Pe baza unui calendar prestabilit, se fac constant misiuni de simulare de dezastre, tocmai pentru a fi pregătiți în situații reale să intervină și să salveze cât mai multe vieți omenești și bunuri materiale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!