De Buna Vestire, pe 25 martie 2022, orădenii sunt chemați să viziteze Palatul Episcopal Greco-Catolic. Episcopia Greco-Catolică de Oradea organizează Ziua Porților Deschise cu scopul de a atrage atenția asupra imobilului rămas în uitare. Evenimentul va fi organizat în fiecare lună, anunță episcopul greco-catolic de Oradea, PSS Virgil Bercea.
„O nouă zi a porților deschise, cu durere și cu sfâșiere, pentru că de doi ani nu se mai face nimic. Toată lumea a uitat această problematică. Astăzi dimineață (ieri – n.red.) am primit un mesaj și am văzut că în 2021, din păcate, la Suceava a ars Primăria, iar Ministerul Dezvoltării a acordat 19 milioane de euro pentru reconstrucția acesteia. E normal să se asigure. Însă suntem supărați pentru faptul că noi am făcut toate demersurile posibile și imposibile, am făcut toate proiectele posibile și imposibile, dar toate ne-au fost respinse. Nu este decizie politică, despre aceasta este vorba. Am decis să organizăm lunar Ziua Porților deschise, pentru ca să atragem atenția. Este un strigăt de durere, o rană care mă sfâșie pe mine și o rană care este aici, în mijlocul Oradiei”, a spus PSS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea.
Incendiu devastator la Palatul Episcopiei Greco Catolice din Oradea
[eadvert]
Astfel, vineri, 25 martie 2022, între orele 11:00-17:00, vizitatorii vor avea posibilitatea să achiziționeze fragmente din vitraliul care a fost distrus în incendiul din 26 august 2018 și care lumina edificiul în foaierul de marmură. Totodată, evenimentul va fi reluat de Florii și în toată Săptămâna Mare, când vizitatorii vor putea achiziționa, pe bază de donații în bani, flori în culorile decorațiunilor din Palat, dar și cărți, lucrări de artă având ca tematică Palatul.
„Toate aceste evenimente au loc pentru a ne familiariza cu acest loc, de a cărui prezență am fost văduviți în ultimii ani, pentru a ne asuma cât de grea este refacerea lui și cât de mult mai este încă până la finalizarea lucrărilor. După cum se știe, clădirea este în administrarea Primăriei Oradea, căreia îi datorăm salvarea edificiului-simbol și toate lucrările de reconstrucție și restaurare de până acum. Donațiile primite ca urmare a acestor serii de evenimente vor fi folosite pentru continuarea lucrărilor de restaurare a interioarelor”, a anunțat Episcopia Greco-Catolică de Oradea.
Trimite articolul
XIntradevar pacat. Dar nefiind “dezvoltare”, nu s-au gasit fonduri. Altceva era daca Arhiepiscopia propunea demolarea si reconstruirea cladirii, eventual din beton armat, si aliniata mai bine la regimul de inaltime, cu o amprenta mai mare, ca sa ciunteasca din trotuare.
Se adevereste filozofia edililior … Afara-i vopsit gardul, inauntru …nu mai conteaza. Nu se vede la turisti, nu e prioritar. Totul doar sa dea bine in poze …
-
Este imobil public sau privat? Aceasta are importanță în privința alocărilor de bani publici
UNII SPUN CA ACEASTA CLADIRE NU AVEA ASIGURARE . . . ! ASA CA PRIMARIA ORADEA A BAGAT MINA IN BUZUNARELE ORADENILOR ( CEI CARE ISI PLATESC TAXELE SI IMPOZITELE ! ) CA SA AJUTE.. ASA CA NEMULTUMIREA ESTE OARECUM CEL PUTIN CIUDATA. NU TOATA LUMEA UITA . . . . !
-
👍