Zi plină, sâmbătă, 12 octombrie, la aniversarea Oradiei, cu un program menit să atingă categorii cât mai vaste ale populaţiei. Respectând şablonul tradiţional, prima parte a sărbătorii a fost rezervată evenimentelor solemne. Sala Mare a primăriei a fost gătită pentru Şedinţa festivă a Consiliului local.
„Sărbătorim azi două evenimente importante în istoria municipiului Oradea: 12 octombrie 1918, dată la care s-a semnat declaraţia de la Oradea în casa avocatului Aurel Lazăr, declaraţie care a stat la baza Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, darşi data de 12 octombrie de la finele celui de-al doilea război mondial, când orașul Oradea a fost eliberat de trupele româneşi ruse. Importanţa zilei de azi e dublată de faptul că în acest an Oradea împlinește 900 de ani de la prima atestare documentară. Sper, ca despre perioada pe care noi o trăim acum, cei care vor veni după noi să discute la nivelul lucrurilor bune. Să seştie că Oradea a fost un oraș curat, un oraș care s-a dezvoltatşi în care tinerii au rămas tot mai mult acasă, nefiind nevoiţi să meargă să muncească pe alte meleaguri”, a spus primarul Ilie Bolojan în deschidere.
Aleşii şi mulţii vizitatori au primit nelipsita lecţie de istorie de la prof. Sorin Şipoş respectiv prof. Ioan Zainea, ambii de la Universitatea Oradea. Odată consumat momentul solemn din Primărie, cei prezenţi au fost invitaţi la un scurt spectacol de tir cu arcul medieval, oferit de Clubul Red Point.
Oficialităţile s-au regrupat, apoi, pentru scurtele alocuţiuni şi depunerile de coroane din Parcul 1 Decembrie, la statuia Ostaşului Român, de la casa memorială Aurel Lazăr şi de la statuia ilustrului înaintaş. Prezentarea salutului militar în faţa oficialităţilor şi scurta defilare a uniformelor a încântat publicul, smulgându-i aplauze, şi a pus punct festivismelor.
Chef şi voie bună
Spre după-amiază, mii de orădeni au răspuns invitaţiei de-a sărbători Ziua Oradiei în Parcul 1 Decembrie. Pe lângă posibilitatea de-a cumpăra suveniruri, dulciuri sau artizanat, poporului dornic de distracţie i s-au aşternut zeci de mese, lângă tarabele cu grătare, mici, tărie, vin sau bere.
Un moment original, unul dintre puţinele, de altfel, a fost lansarea în văzduh a 900 de baloane roşii şi albastre – culorile Oradiei, de pe platoul din faţa Casei de Cultură a Municipiului, în vreme ce atmosfera a fost animată de formaţiile AnySound şi Magneton, Sherby şi duetul Nagy Fero şi Beatrice, din Ungaria.
Pentru cei care gustă spectacolul militar, n-a lipsit nici din acest an tradiţionala retragere cu torţe a celor din Garnizoană, a Inspectoratului Judeţean de Jandarmerie şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana. La lăsarea serii, coloanele au pornit din Parcul Traian dar nu pe traseul anunţat – Parcul Traian – Podul Dacia – mega-giraţia din Centrul Civic – Parcul 1 Decembrie. Edilul şef s-a răzgândit în ultimul moment şi a decis ca spectacolul torţelor să se deruleze pe Corso, pe Podul Ferdinand şi pe strada Independenţei spre Parcul 1 Decembrie. Această decizie de ultim moment a dat bătăi de cap poliţiştilor rutierişti, nevoiţi să blocheze traficul.
În parc, spectacolul de pe scena de la Casa de Cultură a continuat cu CRBL, care a intrat în scenă cu o întîrziere semnificativă, urmat de Smiley.
Un spectacol apreciat în unanimitate a avut loc după miezul nopţii, când cerul s-a umplut de jocuri de artificii colorate şi, la final pornirea unei instalaţii luminoase – „Oradea, 900 ani”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!