12 Octombrie este ziua orașului nostru. Aniversarea Oradiei s-a consumat și în acest an în condițiile restricțiilor impuse de pandemie. Ca urmare, pe platoul din jurul Statuii Ostașului Român s-au prezentat puține oficialități și clerici: episcopul greco-catolic Virgil Bercea, mai mulți prelați ortodocși, prefectul Dumitru Țiplea, primarul Florin Birta și cei doi viceprimari – Arina Moș și Marcel Dragoș, vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan și alții.
Aniversarea a început cu intonarea imnului și cu o slujbă religioasă, după care s-a trecut la momentul discursurilor.
Primarul Florin Birta a evocat dubla semnificație a momentului 12 octombrie – 1918 și 1944.
„Declarația de indepedență a reprezentat un moment cheie în derularea evenimentelor ce au urmat și au condus la convocarea Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918 (…) Prin declarația adoptată în casa lui Aurel Lazăr se proclamă faptul că «fiecare națiune poate dispune și hotărî asupra sorții ei și așezarea ei între națiunile libere». Evenimentele petrecute la Oradea în 1918 și apoi în 1919, prin intrarea trupelor conduse de Generalul Traian Moșoiu și așezarea administrației românești, au stabilizat orașul și după anii însângerați ai Primului Război Mondial, au dus încet-încet la dezvoltarea lui. De asemenea, au pus bazele orașului cosmopolit, multietnic și multiconfesional din perioada interbelică, aici conviețuind în bune relații români, maghiari, evrei, precum și germani, rromi, ruteni sau ucranieni”, a spus primarul.
El a mai insistat că „azi suntem în fața unei oportunități de dezvoltare fără precedent în istoria orașului nostru” și că „sunt conștient că un oraș nu poate fi prosper decât dacă locuitorii lui sunt prosperi. Pentru a atinge acest deziderat, trebuie să continuăm și să accelerăm toate aceste proiecte ce pot genera plus valoare pentru comunitatea noastră”.
Serbare-n pandemie
Florin Birta a revenit în realitatea concretă, arătând că în „acest prilej de sărbătoare nu putem face abstracție de vremurile dificile pe care le traversăm”, în care „mult prea mulți concitadini au avut și au încă de suferit din cauza acestui virus periculos”.
„Ne dorim cu toții revenirea la normalitate cât mai repede, astfel încât viitoarele sărbători să le putem organiza fără restricții. Pandemia nu va putea fi depășită decât în condițiile unui comportament responsabil și consecvent la nivel de societate. Mă uit la țările care au un grad ridicat de vaccinare și văd că acolo lucrurile stau mult mai bine decât la noi, de aceea cred că singura posibilitate de a trece peste această pandemie este să ne vaccinăm”, a insistat primarul, terminând discursul cu „La mulți ani Oradea, la mulți ani dragi orădeni!”
„Două momente fericite”
Istoricul prof. univ. dr. Gabriel Moisa a fost invitat să evoce semnificația momentului. El consideră că 12 octombrie marchează „două momente fericite petrecute în istoria orașului Oradea”, la 1918 și la 1944.
Despre momentul 1918, istoricul a spus că mișcarea românească se înscrie în trendul vremii care se manifesta în această parte a Europei – dorința de constituire a statelor naționale. „Ceea ce s-a întâmplat în casa avocatului Aurel Lazăr la 1918 nu este decât un sfârșit și un început, în același timp. Un final de eforturi care s-au materializat într-un început în aceeași zi, 12 octombrie 1918, început care duce la ceea ce s-a întâmplat la 1 decembrie 1918”.
Despre momentul de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, istoricul a spus că Oradea a fost eliberată din nou, de armata română și sovietică, „în drumul lor spre centrul Europei, pentru a anihila această anomalie, această excrescență care a fost nazismul”.
„Azi trăim într-o cu totul altă lume, o lume în care nu se mai discută în termenii aceștia, o lume mult mai largă, în care frontierele clasice s-au dărâmat. E o lume mult mai bună decât cea care a fost”, e concluzia sa.
Programul s-a încheiat cu tradiționala depunere de coroane.
Trimite articolul
XBă oameni buni,ce e cu voi?din momentul în care a început pandemia s.a zis într-una ca vaccinul nu e obligatoriu,acuma nu știți ce subterfugii să găsiți ca să se vaccineze oamenii,lăsați.i în pace dacă nu vor ce tot îndemnați și insistați atâta?????????????????????????????
-
nu este deloc ”obligatoriu” dar fara el nu poti munci, cumpara, vinde
Dezvoltare pe datorie.
Datoria liberalilor fata de cavalerie.
si pe cine au indemnat ? era pustiu prin preajma lor la “marea sarbatoare”
Ce are vaccinul cu istoria orasului ?problema la mansarda !!!