Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bihor va organiza vineri, 3 februarie, ora 10:00, la sediul din Oradea (Calea Armatei Române nr. 1 B), simpozionul cu tema „Ziua mondială de luptă împotriva cancerului – 04 februarie”. Totodată, se derulează acţiunea „Controlul punerii în aplicare a legislaţiei de protecţie a lucrătorilor expuşi la agenţi chimici cancerigeni”, pentru prevenirea cancerului profesional prin controlul punerii în aplicare a legislaţiei specifice şi prin conştientizarea factorilor interesaţi. Cu această ocazie, se va face şi analiza activităţii ITM Bihor pe anul 2016 şi se va prezenta Programul-cadru de acţiuni al Inspecţiei Muncii pentru anul 2017.
Cancerul este considerat principala cauză a deceselor legate de muncă în Europa. Anual, în UE 28 se înregistrează, conform estimărilor OIM, peste 100.000 decese provocate de cancerul profesional, ceea ce reprezintă 53% din decesele determinate de accidentele de muncă şi de bolile profesionale. În România, se estimează că în anul 2011 s-au produs 4.233 de decese din cauza cancerului profesional.
Evident, se poate face mai mult pentru reducerea numărului de cazuri de cancer profesional, iar comunitatea europeană (politicieni, guvernanţi, cercetători, sindicate ş.a.) s-a mobilizat să găsească mijloace pentru prevenire.
Astfel, Comisia Europeană consideră prevenirea bolilor profesionale o provocare a cadrului strategic al UE privind sănătatea și securitatea la locul de muncă în 2014 – 2020. A propus deja valori-limită de expunere pentru 13 agenţi cancerigeni dintr-o listă de agenţi identificaţi ca prioritari şi urmează să facă propuneri şi pentru alţii. În acelaşi sens, Parlamentul European le-a solicitat statelor membre să accelereze punerea în aplicare a Regulamentului REACH, în special înlocuirea substanţelor chimice care provoacă cele mai frecvente boli profesionale. De asemenea, a cerut inspecţiilor muncii să intensifice iniţiativele de prevenire şi de educare care să vizeze creşterea gradului de sensibilizare a cetăţenilor cu privire la normele şi procedurile de sănătate şi securitate.
Prin prezenta acţiune, Inspecţia Muncii se alătură acestor demersuri.
Agenţi cancerigeni
Categoria de agenți cancerigeni 1A cuprinde substanţe despre care se ştie că au potenţial să provoace cancer uman. Cele mai cunoscute sunt: benzenul, azbestul, anhidrida arsenioasă, benzidina, trioxidul de crom, clorura de vinil, nichelul (compuşi), pulberea de lemn de esenţă tare, produse rezultate din prelucrarea ţiţeiului şi a cărbunelui etc.
În categoria 1B sunt clasificate substanţe care se presupune că sunt cancerigeni umani, de exemplu fibra de sticlă, oxidul de etilenă, acrilamida, acrilonitrilul, benzopirenul, hidrazina, diazometanul, beriliul, bicromaţii, cadmiul (compuşi), sulfatul de etil, formaldehida, tricloretilena, 1,2 dicloretanul ş.a.
Substanţele cancerigene se folosesc în multe activităţi economice: agricultură, industria extractivă, coafor, laboratoare de cercetare, construcţii, gaz, şantiere navale, industria petrolieră, petrochimie, tratamente ale metalelor, transporturi feroviare, imprimerii, transporturi aeriene, industria ceramică, industria textilă, industria materialelor plastice, activităţi care utilizează fibrele minerale şi artificiale, sectorul sanitar, industria lemnului, industria de parfumuri, industria de pielărie, industria sticlei, industria cauciucului etc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!