În acest an, „Stresul la locul de muncă – o provocare colectivă” este tema campaniei „Zilei Mondiale a securităţii şi sănătăţii în muncă”. „Raportul referitor la acest aspect va atrage atenția asupra tendințelor globale actuale privind stresul la locul de muncă și impactul acestuia”, transmite Marius Rotar, inspectorul şef al ITM Bihor.
Stres
Astăzi, mulți muncitori se confruntă cu o presiune ridicată pentru a face față cerințelor tehnologiilor moderne la locurile de muncă. Riscurile psihosociale, cum ar fi creșterea concurenței, așteptări mai mari cu privire la performanțe și mai multe ore de muncă contribuie la un mediu de muncă tot mai stresant. Odată cu ritmul de lucru dictat de nivelul ridicat al concurenței la nivel mondial, separarea muncii de viața privată devine din ce în ce mai dificil de identificat.
În plus, din cauza schimbărilor semnificative din relațiile de muncă și recesiunea economică actuală, lucrătorii se confruntă cu schimbări organizatorice și restructurări, reducerea oportunităților de muncă, desfăşurarea muncii în condiţii precare, teama pierderii locului de muncă, disponibilizări masive, șomajul și scăderea stabilităţii financiare, produc grave consecințe asupra sănătății mentale și a bunăstării. În ultimii ani, a crescut atenția la impactul riscurilor psihosociale și a stresului legat de muncă în rândul cercetătorilor, specialiștilor și responsabililor politici.
Munca în condiţii de stres este acum, în general, recunoscută ca problemă globală care afectează toate țările, toate profesiile și toți lucrătorii, atât în țările dezvoltate cât și în cele în curs de dezvoltare. În acest context complex, locul de muncă este, în același timp, o sursă importantă de riscuri psihosociale și locul ideal pentru a le aborda, în scopul de a proteja sănătatea și bunăstarea lucrătorilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!