Apicultorii pot beneficia de fondurile disponibile prin Programul Naţional Apicol (PNA) pentru perioada 2020-2022. Bugetul total al PNA este de 169.621.000 lei, din care contribuția Uniunii Europene este de 50%, respectiv 84.810.500 lei, iar valoarea pentru anul 2022 este de 60.196.000 lei.
[eadvert]
Termenul de depunere a cererilor de intenție este 30 iunie și termenul limită de depunere a cererii de plată şi a documentelor justificative este 31 iulie 2022. Programul Național Apicol vine cu o serie de modificări și completări menite să simplifice accesarea unor măsuri din program. Astfel, au fost eliminate o serie de documente, respectiv copia actului care atestă autorizarea sanitară-veterinară pentru comercializare a furnizorilor de medicamente, precum și documentul care confirmă notificarea produselor proteice solide; s-a introdus posibilitatea depunerii copiei manualului de utilizare/a instrucțiunilor de montare și întreținere a acestor mijloace, după caz, în locul copiei cărţii tehnice.
S-au definit produsele care intră în componența echipamentului de protecție, respectiv bluze/jachete apicole, pantaloni sau combinezoane apicole, mască apicolă si mănuși apicole, în vederea decontării corecte a acestora, ținând cont de faptul că au prețuri diferite la facturare; s-a definit categoria de „produse proteice solide”, respectiv produse proteice solide care se administrează ca atare, fără posibilitatea de a fi reconstituite, pentru clarificări și o aplicare unitară.
De asemenea, s-a reglementat faptul ca membrii formei asociative care sunt beneficiari ai serviciilor de consultanță, promovare și/sau perfecționare să nu fie furnizori de astfel de servicii în cadrul Programului, evitându-se astfel crearea de condiţii artificiale.
Se reglementează posibilitatea redistribuirii sumelor neutilizate în cadrul unei acțiuni către celelalte acțiuni; se reglementează sancțiunea de excludere de la plată pentru refuzul controlului la faţa locului la data comunicată, precum și pentru lipsa produselor pentru care s-a solicitat sprijin în cererea de plată.
Bani nerambursabili
Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a finanţat până în prezent 5.495 de apicultori prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), valoarea proiectelor de investiţii finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020) depăşind 109 milioane de euro, informează AFIR.
Beneficiarii au primit sprijin nerambursabil pentru achiziţia de stupi, familii de albine sau pentru procesarea mierii. Apicultorii au accesat fonduri europene nerambursabile acordate prin submăsurile 4.1 -Investiţii în exploataţii agricole, 4.2 -Sprijin pentru investiţii în procesarea/ marketingul produselor agricole, 6.1 -Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri şi 6.3 -Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici.
Totodată, proiecte ce privesc domeniul apicol au primit finanţare şi prin submăsurile 9.1-Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol” şi 16.4 -Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectoarele agricol şi pomicol.
Cele mai multe proiecte pentru apicultură au fost finanţate însă prin intermediul submăsurii 6.3. Astfel, prin această submăsură s-au finanţat 4.667 de proiecte cu o valoare publică contractată de aproape 70 milioane euro. Aceste proiecte au vizat achiziţia de familie de albine sau instrumentar apicol.
Proiectele dedicate apiculturii, finanţate prin submăsura 6.1, sunt în număr de 801, cu o valoare publică contractată de 33,1 milioane euro şi au prevăzut atât achiziţii, cât şi mică procesare la nivelul exploataţiei apicole.
De asemenea, prin submăsura 4.1 au fost finanţate șase proiecte pe apicultură, cu o valoarea publică contractată de peste 2,4 milioane euro. Prin submăsura 4.2 beneficiarii au primit finanţare pentru cinci proiecte de investiţii în domeniul apicol cu o valoare publică contractată de peste 2,3 milioane de euro, finanţarea fiind acordată pentru unităţile de procesare, ambalare şi comercializare produse apicole.
AFIR precizează că prin submăsura 9.1 – Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol a fost finanţat un proiect privind promovarea şi comercializarea în comun a producţiei de miere şi produse apicole realizate de membrii unui grup de producători. Valoarea publică contractată a acestui proiect este de 107.200 euro, iar din grup fac parte nouă exploataţii agricole.
Mai mult, submăsura 16.4 -Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectoarele agricol şi pomicol a finanţat 15 proiecte care vizează cooperarea actorilor locali în vederea susţinerii lanţurilor scurte de aprovizionare cu produse apicole.
Citiți principiile noastre de moderare aici!