Începând din 1994, anual se serbează Ziua Justiţiei în prima duminică din iulie. Ocazie cu care conducerea Judecătoriei Oradea mulţumeşte „celor care concură la înfăptuirea justiţiei: judecători, grefieri, procurori, avocaţi, consilieri de probaţiune, mediatori, funcţionari publici din Penitenciar”. La fel ca celelalte instanţe, în perioada 1 iulie – 31 august şi Judecătoria Oradea se află în vacanţă judecătorească, asigurând programul de lucru cu publicul între orele 09.00- 11.00 la Registratură (zilele lucrătoare) şi la Arhivă (marţea şi joia).
Pe perioada verii se vor soluţiona cauzele urgente. „Astfel, în materie civilă sunt programate şedinţe de judecată având ca obiect ordonanţe preşedinţiale, somaţii de plată, pensii de întreţinere, fond funciar. În materie penală se vor soluţiona cauzele cu arestaţi. Se vor mai primi spre încuviinţare acorduri de mediere privind dosare aflate pe rol, în orice zi lucrătoare şi indiferent de data termenului de judecată”, informează Cristi Dănileţ, vicepreşedinte al Judecătoriei.
Cu ocazia Zilei Justiţiei, Judecătoria orădeană îşi comunică bilanţul pentru prima jumătate a anului. Astfel, s-au înregistrat peste 13.000 de dosare, cu 3.000 mai multe decât în primul semestru al anului 2009. Tot faţă de perioada similară a anului trecut s-a dublat numărul dosarelor privind tâlhăriile şi uciderile din culpă. S-au mai înmulţit contestaţiile la executare, pretenţiile băneşti şi infracţiunile rutiere.
Promovează medierile
Instanţa s-a implicat în acest an şi în activităţi extrajudiciare.
„S-a efectuat un sondaj de opinie. Concluziile lui sunt în procent de 70-80% de mulţumire faţă de modul de funcţionare al instanţei şi faţă de profesionalismul judecătorilor şi grefierilor, dar există o insatisfacţie mărită faţă de durata de soluţionare a dosarelor”, transmite Dănileţ.
Potrivit acestuia, s-au mai încheiat protocoale cu Asociaţia Mediatorilor Bihor şi Centru de Mediere Oradea, Judecătoria Oradea fiind printre primele instanţe din ţară care au promovat medierea. Până acum s-au înregistrat 30 de medieri privind divorţuri, partaje şi program vizitare minori.
În baza protocolului încheiat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, circa 200 de liceeni au vizitat instanţa fiind informaţi de judecători despre sistemul judiciar, drepturile pe care le au, dar şi despre răspunderea penală a minorilor. Pe timpul verii, în instanţă îşi vor desfăşura activităţi de practică studenţii de la Drept.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!