Sala de şedinţe de la mansarda ITM Bihor a devenit neîncăpătoare pentru numărul mare de angajatori care au ţinut să fie prezenţi la întâlnirea organizată de instituţie cu ocazia Zilei Internaţionale a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă (SSM). Ca în fiecare an, Inspecţia Muncii se alătură campaniei Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), campanie care promovează tendinţele din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu scopul prevenirii accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale la nivel mondial.
Tendinţe
În data de 28.04.2014, cu ocazia Zilei Internaţionale a SSM, ITM Bihor a organizat întâlnirea cu angajatorii, reprezentanţii acestora, lucrătorii şi partenerii sociali, având ca temă: „Securitate şi sănătate la utilizarea substanţelor chimice în muncă”.
„Este o acţiune de informare şi conştientizare a angajatorilor şi lucrătorilor privind situaţia actuală în ceea ce priveşte utilizarea substanţelor chimice şi impactul acestora asupra locului de muncă şi a mediului, inclusiv diferitele eforturi naţionale, regionale şi internaţionale menite să-l rezolve, precum şi elementele necesare pentru stabilirea de programe la nivel naţional şi al întreprinderilor care contribuie la asigurarea bunei gestionări a substanţelor chimice la locul de muncă”, a precizat Marius Rotar, inspectorul şef al ITM Bihor.
De asemenea, s-a prezentat analiza activităţii ITM Bihor în trimestrul I 2014 şi Programul propriu de acţiuni şi inspecţii pentru anul 2014.
Buna gestionare a substanţelor periculoase la locul de muncă este un element esenţial al reducerii impactului acestora asupra sănătăţii lucrătorilor, industriei şi mediului înconjurător.
Participarea activă a organizaţiilor angajatorilor şi ale lucrătorilor este esenţială pentru elaborarea de politici şi programe naţionale pentru buna gestionare a substanţelor chimice şi pentru buna guvernare.
Angajatorii au datoria să ia măsuri de prevenire şi de protecţie prin evaluarea şi controlul riscurilor de la locul de muncă, inclusiv a celor legate de expunerile la substanţe chimice.
Lucrătorii şi organizaţiile acestora au dreptul să se implice la toate nivelurile în formularea, supravegherea şi punerea în aplicare a politicilor de prevenire şi a programelor de la locul de muncă.
De-a lungul anilor, securitatea chimică a fost unul dintre domeniile în care s-a depus mult efort. Lucrătorii care sunt direct expuşi la substanţe periculoase trebuie să aibă dreptul să lucreze în condiţii de siguranţă şi într-un mediu sănătos, să fie informaţi, instruiţi şi protejaţi corespunzător.
„În ultimii ani au fost realizate progrese semnificative în ceea ce priveşte reglementarea şi gestionarea substanţelor chimice. Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor, angajatorii şi lucrătorii continuă eforturile lor de minimizare a efectelor negative ale utilizării de substanţe periculoase”, a subliniat Marius Rotar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!