Aceasta zi a fost initiata pentru a atrage atentia asupra cetatenilor ca astmul este o afectiune extrem de grava care, insa, poate fi prevenita si ameliorata prin masuri corespunzatoare.
Cu un simplu test care dureaza cinci minute poti afla daca suferi de ASTM sau nu. Testul se numeste spirometrie si poate fi efectuat si la Spitalul Municipal “Gavril Curteanu” Oradea – dispensar TBC.
Ce este astmul
Astmul este o boală cronică de plămâni, caracterizată prin probleme recurente de respiraţie şi prin simptome ca lipsa de aer, respiraţie şuierătoare, senzaţie de apăsare în piept şi tuse.
De asemenea, specialistii avertizeaza asupra factorilor de risc care favorizeaza aparitia astmului, printre cei mai comuni aflandu-se si materialele de constructii izolante, precum si lacurile folosite in constructia locuintelor. Conform informatiilor oferite de Societatea Romana de Pneumologie, in Romania exista aproximativ un million de copii si adulti care sufera de astm bronsic – dintre care doar 10% sunt identificati si se afla sub tratament, iar riscul de aparitie a bolii inregistreaza o crestere in mediul urban.
Astmul bronsic este o afectiune ce apare indiferent de varsta si care afecteaza caile respiratorii, determinand crize recurente de wheezing (respiratie suieratoare), senzatie de durere si presiune in cutia toracica, tuse suparatoare. Astmul apare ca o consecinta a existentei a doi factori – cel genetic, ce presupune o sensibilitate aparte a sistemului imunitar si a cailor respiratorii – si existenta unui factor declansator, din mediul extern. Alergenii din praful din casă, animalele de companie, polenul şi mucegaiurile sunt principalii factori care duc la apariţia astmului bronşic, potrivit specialiştilor.
Metode de tratament
Primul pas in cazul in care suferi de ASTM este sa consulti un doctor specialist. Acesta te va indruma iar cu ajutorul sfaturilor lui vei putea sa detii controlul asupra bolii.
Una dintre metodele recomandate pentru tratarea astmului, si nu numai, este salinoterapia. Element indispensabil vietii noastre fiziologice, sarea constituie si un medicament extraordinar, un remediu la care medicina traditionala apeleaza cu incredere de sute de ani. Cel mai curat si sanatos aer terestru este aerul salinelor, datorita proprietatilor lui aseptice si bactericide. Prin inhalarea aerosolilor sarati, se imbunatateste activitatea cailor respiratorii, incepand cu cavitatea nazala si terminand cu ultima alveola pulmonara.
Din 2011, in Oradea, exista o salina de suprafata, realizata dupa brevet de inventie, care reproduce chimic, biologic si fizic o salina de adancime reala. Conditiile Salinelor Roman (strada Blaise Pascal nr 18 – 0359 416 223) sunt 100% naturale fiind chiar mai eficiente decat cele naturale in tratamentul regenerarii organismului, bolilor respiratorii, alergiilor de sezon si reducerea stresului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!