Peste 250 de fermieri au participat la Ziua graului, care a avut loc la Diosig. Au fost prezentate soiuri de grâu aduse din Franţa, Germania, Austria, dar şi de la Institutul de Cercetare Fundulea şi de la cel din Oradea.
Primarul Diosigului Bacso Laszlo a ţinut să precizeze că atunci când comunitatea din Diosig îşi propune ceva este perseverentă, context în care a subliniat continuitatea în ceea ce priveşte organizarea unor evenimente care promovează comuna precum Zilele Diosigului, Ziua vinului şi Ziua grâului.
Participanţii la eveniment au primit şi premii în cadrul unei tombole. Premiile au fost consistente: trei tone de seminţe- premiul I, două tone de seminţe- premiul doi, o tonă- premiul trei şi 500 kilograme de seminţe- menţiuni.
Scopul evenimentului este acela de a-i informa pe fermieri despre ultimele noutăţi în ceea ce priveşte cercetarea în domeniul soiurilor de grâu. Au fost prezentate soiuri de grâu aduse din Franţa, Germania, Austria, dar şi de la Institutul de Cercetare Fundulea şi de la cel din Oradea. Cercetătorii orădeni s-au prezentat cu soiul „Crişana”, un soi care se comportă bine în condiţiile solului colinar, cu un conţinut de gluten bun şi care a reuşit să învingă lupta cu buruienile. Mai plastic unul dintre participanţi a spus că soiul propus de cercetătorii orădeni „a câştigat lupta cu stuful”. Evenimentul a fost organizat de Agroind, Agrotex, Promat în parteneriat cu Primaria Diosig.
Tendinţe în agricultură
Prezent la eveniment primarul, Bacso Laszlo a ţinut să precizeze că atunci când comunitatea din Diosig îşi propune ceva este perseverentă, context în care a subliniat continuitatea în ceea ce priveşte organizarea unor evenimente care promovează comuna precum Zilele Diosigului, Ziua vinului şi Ziua grâului. „Îi felicit pe organizatori pentru că prezintă fermierilor nişte soiuri superioare calitativ, care se adaptează la schimbările climatice, care se pretează la zonele noastre. Astfel ne putem da seama ce va merge în 2014-2015, iar prin schimburile de experienţă vom putea indica care sunt soiurile cele mai bune”, a spus primarul Bacso Laszlo. „De ce am vrut să aduc soiuri noi?”, a spus Dan Corbuţ, de la Agroind Cauaceu.
„Producţie ridicată, economia pe care o faceţi la seminţe. Dacă până acum erau necesare 250-280 de kilograme de cereale pentru a însămânţa un hectar de teren, aceste soiuri necesită doar 150 de kilograme de seminţe/hectar. Şi sunt deosebit de rezistente”, a argumentat Corbuţ demersul său. Participanţii la eveniment au primit şi premii în cadrul unei tombole. Premiile au fost consistente: trei tone de seminţe- premiul I, două tone de seminţe- premiul doi, o tonă- premiul trei şi 500 kilograme de seminţe- menţiuni. Pe lângă fermieri, la eveniment au participat şi responsabilii agriculturii din Bihor, directorul Direcţiei Agricole Nicu Hodişan, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, Traian Abrudan.
Veronica Bursaşiu
Alte stiri din Diosig:
Ţigări şi armă ilegale la Diosig
Citiți principiile noastre de moderare aici!