În România, an de an, începând din 1920 alături de Înălțarea Domnului Iisus Hristos, ziua de 9 iunie este destinată și comemorării eroilor ce s-au sacrificat pentru apărarea neamului. Cu ocazia acestei sărbători naționale, premierul Dacian Cioloș declară că „îi cinstim astăzi pe eroii României de ieri și de azi, pe toți cei care au avut crezul că binele comun este deasupra binelui propriu, că libertățile semenilor sunt mai importante decât libertatea individuală, că drepturile personale se circumscriu drepturilor fundamentale ale societății. Ne-au dat o lecție de viață, pe care nu avem dreptul să o uităm! Eroii români ne sunt modele, iar faptele lor, inspirație pentru astăzi și mâine. Omagiu și cinstire tuturor!”
La Oradea, credincioșii s-au adunat în Biserica Militară „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” pentru Sfânta Liturghie de Înălțare a Domnului, urmând ca aceștia să se deplaseze în alai la Capela Municipală din Cimitirul Rulikowski. După prezentarea onorului, detașamentului de onoare și intonarea Imnului Național, a urmat un moment de reculegere și o slujbă de pomenire a Eroilor Neamului.
Slujba a fost succedată de discursurile concise ale prefectului județului Bihor, Claudiu Pop și președintelui Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” filiala Bihor, colonelul Dan Poinar.
„Potrivit prevederilor tratatului de la Versailles se stabilea, în sarcina statelor semnatare, obligativitatea întreținerii mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor beligerante cum și a operelor commemorative de război dedicate acestora. Astfel, pentru concretizarea prevederilor acestui tratat, în România s-a adoptat decretul regal 1693 din 4 mai 1920 ce a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită odată cu Ziua Înălțării Domnului. România acelor vremuri a fost prima țară care i-a asimilat pe eroii străini cu cei naționali ” a spus prefectul Claudiu Pop.
„Ultimele detalii despre militarii din Primul Război Mondial care au fost înhumați în cimitirul Rulikowski datează din 1952. Astfel registrele confirmau că au fost înhumați 2434 de eroi” a menționat în discursul său colonelul Dan Poinar.
A urmat depunerea de coroane, jerbe și buchete de flori, dar nu înainte ca elevii de la Liceul de Artă să interpreteze cântecele militare: „Trompetele răsună”, „Imnul eroilor” și „Drum bun”.
Depunerea de coroane a avut loc la monumentul „Vulturul” al Eroilor Români căzuți în Primul Război Mondial, Monumentul Eroilor Români căzuți în al Doilea Război Mondial, Mormintele Eroilor Români căzuți în Revoluția din Decembrie 1989, Monumentul Eroilor Ruși căzuți în al Doilea Război Mondial și la Monumentul Militarilor Unguri căzuți în Primul și al Doilea Război Mondial. A urmat defilarea gărzii de onoare, sub comanda comisarului șef Marius Cura și onorul muzicii militare a Școlii de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră Oradea.
Ceremonia militară a fost organizată de către Inistituția Prefectului Județului Bihor, Asociației Naționale „Cultul Eroilor” filiala Bihor și garnizoana Oradea cu sprijinul Consiliului Județean Bihor, Primăriei municipiului Oradea, Episcopia Ortodoxă a Oradiei și Episcopiei greco-catolice din Oradea, a structurilor din sistemul național de apărare din municipiului Oradea și administrației Cimitirului Municipal Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!