La Școala Balc, cu ocazia zilei de 9 martie, cunoscută ca ziua deținuților politici anticomuniști, elevii au avut parte de o altfel de lecție de istorie, care i-a impresionat foarte mult. Sunt lucruri care nu se învață în școală, dar care au trezit la maxim interesul elevilor. Și nu se putea să trecem fără să amintim de temnițele comuniste, în care au murit foarte mulți deținuți politici anticomuniști.
Despre deținuții anticomuniști s-au scris multe și se vor mai scrie încă, pentru că prin suferințele lor, au dat adevărate lecții de viață! Ce s-a întâmplat în spațiul concentraționar românesc, cu deținuții politici, nu poate fi descris în cuvinte. Numărul mare de victime torturate, condițiile mizere de conviețuire, reprezentau viața deținuților anticomuniști. Închisorile comuniste, au avut un rol special, acela de a îngrădi în temnițele lor ideile democratice ale politicienilor și nu numai. Închisorile comuniste s-au născut cu un singur scop, acela de a distruge vieți omenești, în condițiile în care majoritatea erau condamnați pe nedrept. Iuli Maniu, de exemplu, prin caracterul său puternic, prin demnitate, a luptat până la ultima suflare pentru drepturile și libertățile neamului nostru fără să-și trădeze poporul, îndurând schingiuiri, pentru ca la sfârșit să fie ucis de semenii săi, în temuta temniță de la Sighet, denumită și Închisoarea Miniștrilor. Dintre temnițele comuniste din România, cea mai de temut rămâne, închisoarea de la Pitești, alături de Gherla sau Aiud, care începând cu 1949, derulează un proces aspru de reeducare. Este greu să prezint elevilor asemenea barbarii, dar comunismul trebuie cunoscut de aceștia, așa cum a fost!
Mesajul pe care am încercat să îl transmit elevilor, a fost acela că nu trebuie să ne ucidem semenii, nici valorile, tradiția. Râuri de lacrimi a vărsat poporul român când au început aceste barbarii, și multe răuri de lacrimi vor mai curge…..
Prof. DIANA Crăciun
Citiți principiile noastre de moderare aici!