Ziua Culturii Naţionale va fi marcată în Bihor printr-o serie de evenimente cultural-artistice organizate în premieră printr-o colaborare instituţională. Acestea vor avea loc timp de trei zile, în 14, 15 şi 16 ianuarie.
Vineri, 10 ianuarie, în foaierul Teatrului Regina Maria, au prezentat programul pregătit cu această ocazie Mircea Mălan, președintele CJ Bihor, Victoria Balint – managerul Teatrului Regina Maria din Oradea, Carmen Rus – managerul Filarmonicii de Stat din Oradea, Miron Beteg – redactor la Revista Familia, invitat special fiind actorul Eugen Țugulea.
„Vor fi evenimente care vor pune în legătură copiii, elevii, cu actul cultural, cu oameni de cultură contemporani. Cultura şi arta ne ajută să ne formăm şi să ne consolidăm identitatea, să trăim mai frumos, hrănindu-ne partea bună din noi”, a punctat Mircea Mălan.
Victoria Balint, managerul Teatrului Regina Maria, a subliniat că este pentru prima oară când de Ziua Culturii Naţionale, teatrul colaborează cu toate instituţiile de cultură din oraş. Evenimentele propuse pentru 15 şi 16 ianuarie se adresează tuturor categoriilor de public.
Pentru cei mici, în 15 ianuarie va avea loc spectacolul „Apolodor, pinguinul călător” de Gellu Naum, un spectacol de Ion Mâinea sub coordonarea artistică a lui Sebastian Lupu. Evenimentul va avea loc de la ora 11:00, la Centrul Cultural din Tinca, cu intrare gratuită.
Actorul Şerban Borda va susţine un recital de poezie şi proză intitulat „Cultura, hrană pentru suflet”, la Liceul de Arte Oradea de la ora 9:00 şi la Liceul Teoretic „Aurel lazăr” de la ora 11:00. Spectacolul va aduce în atenţia elevilor cultura şi rolul ei astăzi, presărat cu opinii ale unor intelectuali precum Andrei Pleşu sau Cezar Ivănescu, şi poezii ale poeţilor Ana Blandiana, Ion Pribeagu, Marin Sorescu, Nichita Stănescu, Horaţiu Mălăele, Ioan Es. Pop, Nicolae Dabija, George Topârceanu, Lucian Vasilescu sau I.L Caragiale în postura de poet, de această dată.
În judeţ, tot în 15 ianuarie, la Casa de Cultură „Miron Pompiliu” din Ştei, de la ora 13:00 va avea loc recitalul de poezie „Mihai Eminescu: Nemărginirea cuvintelor”, susţinut de actorul Sebastian Lupu (Omul Oamenilor). Recitalul propune o călătorie introspectivă prin vastitatea operei eminesciene. Aceleaşi recital va fi susţinut de la ora 18:00 şi la Casa de Cultură „Ioan Ciordaş” din Beiuş. La toate evenimentele intrarea este gratuită.
Seara se va termina în Sala Mare a Teatrului Regina Maria, de la ora 19:00, cu recitalul de poezie „Sara pe deal. Regândind Luceafărul”, susţinut de actorul Eugen Ţugulea, care va aduce în faţa publicului un colaj de poezii semnate de Mihai Eminescu, de la capodopere consacrate, la versuri mai puţin cunoscute.
Joi, 16 ianuarie, de la ora 19:00, la Casa Darvas – La Roche, în cadrul TRM poezie, va avea loc recitalul „Nina Cassian 100. Memoria ca zestre”, un concept de Florina Dometi. Recitalul va fi susţinut de actorii: Ioana Dragoş Gajdo, Anda Tămăşanu, Lucia Rogoz, Anca Sigmirean, Ciprian Ciuciu şi Cosmin Petruţ.
„Sara pe deal. Regândind Luceafărul”
„La Teatrul Regina Maria vom organiza un eveniment dedicat domnului Eugen Ţugulea pentru tot ceea ce a făcut şi continuă să facă pentru sufletul bihorean”, a spus Mircea Mălan, care a amintit faptul că Eugen Ţugulea a intrat în teatrul orădean ca actor în 1955, vreme de 45 de ani slujind publicul bihorean.
Timp de 14 ani a fost şi directorul instituţiei, între anii 1960-1968 şi 1971-1977. Actorul a ieşit la pensie în anul 2000, dar a rămas să slujească în continuare pe scena teatrului, organizând zece recitaluri de poezie. În 2016 a fost laureat al Galei UNITER cu Premiului special pentru o viață dedicată teatrului și poeziei.
„Având în vedere contribuţia pe care domnul Eugen Ţugulea a avut-o la cultura bihoreană şi la cultura naţională, întreaga comunitate bihoreană are datoria de a-şi arăta respectul şi preţuirea pentru un actor care ne-a făcut şi ne face cinste prin tot ceea ce a făcut, atât ca artist, cât şi ca om”, a spus preşedintele CJ, subliniind faptul că instituţia pe care o conduce şi-a propus ca cel puţin o dată pe an comunitatea bihoreană să organizeze astfel de evenimente aniversare în cinstea unor bihoreni de frunte, aşa cum au fost şi cele dedicate artistei Florica Bradu în 2023 şi Ansamblului Nuntaşii bihorului la împlinirea, în 2024, a 60 de ani de activitate.
„N-am să uit niciodată figurile acelor oameni”
Eugen Ţugulea a mărturisit că se simte măgulit şi impresionat pentru faptul că conducerea CJ Bihor s-a gândit să îl omeagieze la cei 70 de ani de cât teatrul i-a devenit a doua casă. Recitalurile dedicate lui Eminescu, spune actorul, se numără printre lucrurile pe care le-a făcut în viaţă de care să fie mândru din punct de vedere profesional.
Îşi aminteşe cu emoţie de momentul în care, după pensionare, a fost invitat să prezinte un fragment dintr-un recital Eminescu, „Luceafărul şi Glossa”, la Centrul Cultural român din Budapesta, alături de ansamblul coral „Camerata Felix”, condus de regretatul dirijor prof. Avram Geoldeş. Cu acest spectacol a fost apoi şi în zece localităţi cu populaţie română din apropierea frontierei dintre Ungaria şi România, spectatori fiind bătrâni, majoritatea bărbaţi, care nu prea ştiau româneşte, dar care au ascultat versurile „într-o atitudine de catedrală”.
„N-am să uit niciodată figurile acelor oameni care auzeau pentru prima oară recitat Luceafărul în faţa lor”. La finalul acestui miniturneu a ajuns şi la Gyula, la elevii Liceului „Nicolae Bălcescu”, recitându-le „Luceafărul”. Momentul s-a încheiat cu prelungite ropote de aplauze care l-au emoţionat până la lacrimi. „Eu n-am trăit ca actor, şi nu mi-am imaginat că pot să trăiesc un asemenea moment. Ceea ce am trăit atunci, mi-e greu să cred că pot să mai trăiesc vreodată”, a spus Eugen Ţugulea.
În spectacolul „Sara pe deal. Regândind Luceafărul” de miercuri seara, actorul va avea alături pe scenă 20 de membri ai Corului Filarmonicii de Stat Oradea, conduşi de Olga Bejan.
Carmen Rus – managerul Filarmonicii de Stat din Oradea, a mărturisit că a acceptat cu emoţie parteneriatul cu Teatrul Regina Maria la acest eveniment. „Dincolo de emoţiile artistice trăite pe scenă alături de dumneavostră, l-am descoperit pe recitatorul Eugen Ţugulea pe parcursul drumurilor pe care le-am avut împreună. Prin interpretarea dumneavoastră aţi reuşit să ne faceţi să înţelegem Eminescu şi să apreciem Eminescu aşa cum ar trebui să o facă fiecare dintre noi. Ceea ce ne-a surprins a fost o memorie incredibilă”, a spus Carmen Rus.
Întâlnire cu trei scriitori
Miron Beteg, redactor la Revista Familia, a explicat pe scurt în cuvântul său despre alegerea evenimentelor organizate de Revista Familia în colaborare cu Teatrul Regina Maria, Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai”, Muzeul Ţării Crişurilor, Inspectoratul Judeţean Bihor şi Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Marghita, primul parteneriat de acest gen cu ocazia Zilei Culturii Naţionale.
„Voi spune, de la început, că alegerea datei de 15 ianuarie ca Zi a Culturii Naţionale a fost, cel puţin, una tot neinspirată. De ce? I-a dat, e drept, o imensă şansă lui Mihai Eminescu de a nu fi uitat, de a fi un deschizător de an cultural, mereu şi mereu, dar a nedreptăţit, paradoxal, întreg restul culturii româneşti. Dintr-un soi de reflex afectiv, uneori dublat şi de o comoditate tematică, 15 ianuarie înseamnă Mihai Eminescu. Şi atunci ce facem cu tot ce nu e Eminescu în cultura românescă? Da, e un punct nodal, chiar un punct de ruptură, nu doar în evoluţia noastră culturală ci şi în destinul nostru ca naţie – nimic nu a mai fost la fel după Eminescu, nu avem cum nu recunoaşte asta. Dar cultura naţională nu înseamnă doar Eminescu. Şi nici cu acest lucru nu avem cum să nu fim de acord”, a punctat Miron Beteg.
Cu gândul la contemporaneitatea noastră culturală, şi în egală măsură la cititorii şi necititorii tineri de astăzi, aflaţi încă pe băncile şcolii, a fost concepută întâlnirea cu trei scriitori încă tineri, dar ale căror texte se află în manuale, scriitori despre care elevii au auzit deja: Adina Popescu, Alex Moldovan şi Mircea Pricăjan. Doi dintre invitaţi vor veni înaintea elevilor cu două cărţi apărute în urmă cu nici o lună, Mircea Pricăjan cu „Gaşca” şi Alex Moldovan cu „Dani G şi castelul celor trei măgăruşi”.
Intenţia organizatorilor este de a risipi senzaţia tinerilor că întreaga cultură românească este „un muzeu cu exponate pe care scrie: nu le atingeţi decât în 15 ianuarie”. Cei trei scriitori se vor întâlni marţi, 14 ianuarie, cu 200 de elevi ai Colegiului Naţional „Octavian Goga” din Marghita, iar în 15 ianuarie, în Sala Mare a Teatrului Regina Maria, de la ora 11:00, vor intra în dialog cu 350 de elevi din şcolile orădene. La întâlnirea de la teatru, mai mulţi actori vor citi fragmente din cărţile scriitorilor invitaţi.
„Dacă pentru câţiva dintre ei această întâlnire cu scriitori ale căror texte le studiază va fi o întâlnire destinală, câştigul va fi imens chiar pentru cultura românească. Iar dacă vor înţelege că în absenţa lor, a cititorilor, acum tineri şi foarte tineri, peste ani cititori maturi, ideea de cultură e un nonsens, e doar o mistificare hipnotică, dacă vor pricepe că spaţiul culturii îi cuprinde şi pe ei, ziua de 15 ianuarie 2025 va ieşi din convenţional şi îşi va găsi adevărata menire”, a încheiat Miron Beteg.
Tot miercuri, 15 ianuarie, ora 14:00, Muzeul Ţării Crişurilor, împreună cu Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” vor venisa, la sediul muzeului, o expoziţie de artă decorativă care va putea fi vizitată până în 10 februarie. Şi în foierul Teatrului Regina Maria, în 15 ianuarie, va fi deschisă o expoziţie a elevilor Liceului de Artă din Oradea.
Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor (Oradea Heritage) a anunţat, de asemenea, pentru 15 ianuarie manifestări culturale dedicate Zilei Culturii Naționale. Evenimentul se va desfășura la statuia poetului național Mihai Eminescu din piațeta Independenței din Oradea, după următorul program: ora 10:00 – 10:03 Cuvânt introductiv – Conferențiar universitar dr. Veronica Buciuman, decan – Facultatea de Litere, Universitatea din Oradea; ora 10:03 – 10:06 Intonarea Imnului Naţional al României; 10:06 – 10:12 Discurs „Eminescu – un scriitor surprinzător” – Lector universitar dr. Anca Tomoioagă, specialist eminescolog, Facultatea de Litere, Universitatea din Oradea; 10:12 – 10:15 Discurs „Iosif Vulcan și Mihai Eminescu” – Dr. Ioan F. Pop, Directorul Mu-zeului memorial „Iosif Vulcan”, Oradea; 10:15 – 10:20 Recitare poezii Murășan Janna, studenta Facultății de Litere, specializarea Română-Engleză; 10:20 – 10:40 Recital de poeme – Mihai Eminescu, așezate pe muzică de compozitori orădeni (Florian Chelu, Romeo Rîmbu, Boross Ludovic – Lali și M.C. Hentes). Vor cânta: Alexandrina, Iuliana si Florian Chelu – Rock Filarmonica Oradea La ora 10:40 va avea loc Festivitatea depunerii de buchete de flori la statuia poetului Mihai Eminescu. Organizatori sunt Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor, Primăria Oradea, Consiliul Județean Bihor, Universitatea Oradea, Inspectoratul Județean Școlar Județean Bihor, Garnizoana Oradea, Muzeul Țării Crișurilor – Complex Muzeal.
Citiți principiile noastre de moderare aici!